Champignonteelt

Op de wereldranglijst staat Nederland als champignonproducent op de vierde plaats, de eerste drie plaatsen zijn voor de Verenigde Staten, China en Polen.

Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geĆ«xporteerd. Nederland is daarmee de grootste exporteur van champignons.  Het grootste deel van de export van conserven gaat naar Duitsland. De afzet van verse champignons vindt met name plaats in Duitsland, Engeland, Frankrijk, ScandinaviĆ« en in Nederland zelf. In 2013 telt Nederland ongeveer 130 champignonbedrijven met een totaal areaal van 700.000 m2. Het grootste deel (ca. 100) van deze bedrijven produceert voor de versmarkt  en de rest voor de verwerkende industrie. Dit aandeel neemt echter wel al langere tijd toe.

Uitdagingen champignonteelt

Champignonbedrijven zijn sterk geconcentreerd in het zuiden van Gelderland, Noord-Brabant en het noorden van Limburg. De sector heeft grote uitdagingen op het gebied van de marktontwikkeling en daarbij ligt de focus op Duitsland en Verenigd Koninkrijk. Marktverdieping heeft prioriteit waarbij marktinformatie over concurrerende producenten en afzetmarkten van groot belang is. Andere uitdagingen zijn duurzaamheid (energie, afval) en arbeid.

Champignonsector in cijfers

Bekijk hier de cijfers van de champignonsector.