Vacature

Milieueconoom met aandachtsgebied klimaatdossier

Gepubliceerd op
7 april 2021
Locatie Wageningen / Den Haag
Reageren Klik hier om te reageren

Wij zoeken

Ben jij een econoom of sociaal wetenschapper met een heldere visie en actuele kennis van het klimaat- en/of stikstofdossier? Wil je bijdragen aan een sociaaleconomisch toekomstbestendig klimaat- en stikstofbeleid relevant voor Nederland en daarbuiten? Dan hebben wij meerdere interessante functies voor je bij Wageningen Economic Research.

Er komt veel op ons af: we worden geconfronteerd met klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, vervuiling van onze leefomgeving en afnemende biodiversiteit. Tegelijkertijd zien we trends zoals urbanisatie, een steeds kritischer houding ten aanzien van de wijze waarop we ons voedsel produceren en een toenemende vraag naar eiwitrijk voedsel door een groeiende welvaart en wereldbevolking. Dit roept de vraag op hoe we op een duurzame en eerlijke manier voldoende gezond en veilig voedsel kunnen produceren. Wij werken dagelijks aan het beantwoorden van zulke vraagstukken.

Wageningen Economic Research richt zich op een nationale en internationale markt van overheden, NGO’s en bedrijfsleven met onderzoeksresultaten en advies, waarbij we aandacht besteden aan de 3P’s van duurzame ontwikkeling (People, Planet and Profit). Het mooie van ons werk is dat de impact direct zichtbaar is in bijvoorbeeld overheidsbeleid en managementbeslissingen. Daarbij vinden wij het uitdragen van onze onderzoeksresultaten heel belangrijk, wij doen dit bijvoorbeeld via klantpresentaties, workshops, (interactieve) rapportages en wetenschappelijke publicaties. Daarnaast communiceren wij actief over ons onderzoek en nemen wij deel aan het maatschappelijk debat.

Deze vacature valt onder de expertisegroep Groene Economie en Ruimte, één van de zeven expertisegroepen binnen Wageningen Economic Research. Deze vacature richt zich op het economisch perspectief en de duurzame ontwikkeling van de groene en blauwe ruimte, via onderzoek naar mondiale uitdagingen zoals klimaatneutrale voedselproductie, waterveiligheid, herstel van biodiversiteit en betrokkenheid van belanghebbenden. Met daarbij een focus op de Nederlandse en Europese markt.

Als onderzoeker werk je in wisselende interdisciplinaire projectteams aan onderzoeksprojecten op het gebied van het klimaat- en stikstofdossier. Je voert economische studies (monitoringsprojecten, scenariostudies, ex-ante evaluaties) en beleidsonderzoek (beleidsanalyses, -evaluaties, -verkenningen) uit. Waar nodig kun je gebruik maken van gegevens uit het Bedrijven-Informatienet of één van onze (ruimtelijke) economische modellen. Ook werk je mee aan onderzoeksprojecten die sectoroverstijgend zijn, waarbij het juist draait om de wisselwerking tussen verschillende sectoren en belanghebbenden. De onderzoeksresultaten presenteer je op een heldere manier en op basis daarvan geef je onafhankelijk advies aan onze opdrachtgevers. Afhankelijk van je ervaring acquireer en leid je projecten en onderhoud je actief je netwerk van relaties in het klimaat- en/of stikstofdossier. Je bent een sparringpartner voor onze klanten en in staat hun kennisvragen te vertalen naar heldere sociaaleconomische onderzoeksvragen en projectvoorstellen.

Er zijn momenteel verschillende vacatures op het gebied van klimaat- en stikstofbeleid; binnen Wageningen Economic research hebben wij, naast deze positie, de volgende vacatures open staan:

 • Bedrijfseconoom
 • Gedragseconoom
 • Junior Beleidseconoom
 • Senior Landbouweconoom
 • Senior Milieueconoom
Via vacatures bij Wageningen Economic Research vind je een overzicht van (onder andere) deze vacatures.

Wij vragen

 • MSc in bijvoorbeeld milieueconomie, plus 3-5 jaar relevante werkervaring;
 • een relevant netwerk op het gebied van klimaatbeleid, of interesse om dit netwerk snel op te bouwen;
 • kennis van het beleidsontwikkelingsproces van overheden en bedrijfsleven;
 • ervaring met projectmatig werken;
 • ervaring met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden en goede analytische vaardigheden;
 • ervaring met maatschappelijke kosten-baten analyses is een pre;
 • een betrokken persoonlijkheid die graag in (interdisciplinair) teamverband werkt, een klant- en resultaatgerichte instelling heeft, beschikt over goede presentatievaardigheden en het vermogen heeft om onder druk te presteren;
 • uitstekende communicatievaardigheden in het Nederlands en Engels, zowel mondeling als schriftelijk (gezien de Nederlandse opdrachtgevers is goede beheersing van Nederlands noodzakelijk).

Wij bieden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research. Highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:

 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken, maximaal 40 uur per week, extra vakantie uren op te bouwen;
 • sabbatical leave, studieverlof en betaald ouderschapverlof;
 • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een geringe vergoeding, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 3%;
 • uitstekende pensioenregeling via ABP.
Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform salaris van minimaal €2.790,- tot maximaal €5.183,- bij een volledige werkweek van 36 uur conform CAO Wageningen Research (schaal 10-11). Bovendien is een aanstelling van 0.8 fte bespreekbaar.

Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Roula Dambrink, Groepshoofd Groene Economie en Ruimte, via 070- 335 8136 of roula.dambrink@wur.nl.

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sandra Willemsen, Corporate recruiter of Bianca Aversteeg, Recruitment support via recruitment.ssg@wur.nl.

Wil je nu al een indruk krijgen van werken bij Wageningen Economic Research? Bekijk dan deze link: https://youtu.be/s3Ymarxh8BA

Wil je solliciteren?
Dat kan direct via de sollicitatie button bij de vacature op onze website zodat wij persoonlijke gegevens kunnen verwerken met jouw toestemming.

De vacature blijft open staan totdat deze definitief is ingevuld. Mocht je de vacature na 17 mei 2021 voor het eerst onder ogen krijgen, neem dan even contact met ons op om te informeren naar de actuele stand van zaken.

Gelijke kansen
Wageningen University & Research (WUR) heeft een groot aantal mensen in dienst met zeer verschillende achtergronden en kwaliteiten, die elkaar inspireren en motiveren. Wij willen dat elk talent zich bij ons thuis voelt en dezelfde carrièrekansen aangeboden krijgt. Wij verwelkomen daarom speciaal sollicitaties van mensen die ondervertegenwoordigd zijn binnen WUR. Voor meer informatie hierover ga naar onze inclusieve internetpagina.
Een mooi voorbeeld hoe WUR omgaat met inclusiviteit is te lezen op de pagina werken bij WUR met een functiebeperking.

Wij zijn

Wageningen University & Research
De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving.

Met ongeveer 30 vestigingen, 6.500 medewerkers en 12.500 studenten behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak. Wij zijn uitgeroepen tot Beste Werkgever in de categorie Onderwijs 2019-2020.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Solliciteer nu