Project

Food4Me - Een geïntegreerde analyse van de mogelijkheden en uitdagingen van gepersonaliseerde voeding

Is het mogelijk betere, gezondere en persoonlijkere voeding te ontwikkelen? Door een beter inzicht in de relatie tussen voeding en genexpressie kan dit werkelijkheid worden. Food4Me is een universitair, door de EU gesubsidieerd onderzoeksproject waarbij alle aspecten van dit opwindende onderzoeksveld aan bod komen.

Het in kaart brengen van het menselijk genoom in 2000 bood mogelijkheden voor gepersonaliseerde gezondheidszorg, waaronder op-maat-gemaakt voedingsadvies. In deze periode is het vakgebied van de 'nutrigenomics' ontstaan, dat de relatie tussen voeding en genexpressie onderzoekt. Velen waren hoopvol over de mogelijkheid om dieetaanbevelingen te doen op basis van iemands genetische profiel.

Het idee van op-maat-gemaakt voedingsadvies heeft zich echter niet ontwikkeld als commerciële dienst en het is lastig gebleken dieetadviezen af te stemmen op het genetische profiel. Er zijn bedrijven die genetische kaarten en gezondheidsrapporten bieden, maar deze diensten zijn vaak gebaseerd op onnauwkeurige informatie.

Er is een behoefte om de mogelijkheden en uitdagingen op het gebied van op-maat-gemaakt voedingsadvies uitgebreid te analyseren. En de belangrijkste vraag blijft: 'Hoe kunnen we onze huidige kennis van voedsel, genen en fysieke kenmerken het beste inzetten om gezondere voeding te ontwikkelen die is afgestemd op het individu?'

Onderzoek

food4me.jpg

Als antwoord op deze vragen heeft Food4Me een internationale groep van deskundigen bijeengebracht om de huidige kennis over op-maat-gemaakt voedingsadvies in kaart te brengen en onderzoek te doen naar de toepassing van individueel voedingsadvies. Het Food4Me-project zal ook het gedrag van consumenten onderzoeken en nieuwe wetenschappelijke hulpmiddelen bieden ter implementatie.

Doelstellingen

Food4Me heeft de volgende strategische doelstellingen:

  • De toepassingsmogelijkheden van op-maat-gemaakt voedingsadvies onderzoeken door de ontwikkeling van passende bedrijfsmodellen, onderzoek naar technologische ontwikkelingen en de validatie van leveringsmethodes voor op-maat-gemaakt voedingsadvies.
  • Een overzicht maken van de huidige wetenschappelijke kennis en de kennis van de consument over op-maat-gemaakt voedingsadvies inclusief effectieve communicatiestrategieën en ethische grenzen. Deze vervolgens delen met de EU-instellingen, de voedselindustrie en andere betrokkenen.

Meer informatie is te vinden op de UK site en de website Food4Me.