Nieuws

Drachtige wolvin Veluwe had longontsteking, maar was verder in goede conditie

Published on
7 juni 2021

Begin maart is op de Zuidwest Veluwe een vrouwelijke wolf doodgereden. Het dier bleek drachtig van acht embryo’s. Ook had ze een flinke longontsteking, maar desondanks was ze in goede conditie. Dit is onderzocht door Wageningen Environmental Research (WENR) en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht (DWHC).

Onderzoekers van WENR hebben gekeken naar de leeftijd van het dier, het geslacht, de voortplantingsstatus, maaginhoud en identiteit, terwijl onderzoekers van DWHC zich richtten op ziekten en afwijkingen.

Drachtige wolvin

De wolvin woog ruim 35 kg. Haar spieren en onderhuis vet lieten zien dat zij in goede voedingstoestand was. Op basis van gebitsslijtage is haar leeftijd geschat op circa 2 jaar oud. Het dier was beginnend drachtig van 8 embryo’s. De maaginhoud woog ruim 500 gram en bevatte met name haar en huid resten. Hierin vonden de onderzoekers enkele poten die bleken van een volwassen en een jonge haas. De rest van de maaginhoud wordt op een later moment onderzocht vanuit een dieetstudie van wolven. Genetisch onderzoek wees uit dat het dier GW1729f blijkt te zijn, de dochter van het roedel op de Noord-Veluwe dat zich sinds 20 juni 2020 op de Zuidwest Veluwe heeft gevestigd. De embryo’s waren nog te klein om DNA van voldoende kwaliteit op te leveren en zodoende ook de vader vast te stellen.

Longontsteking

De wolf had over het hele lichaam trauma veroorzaakt door een grote impact, bijvoorbeeld een aanrijding met een auto. Er zijn uitgebreid monsters genomen om verschillende (dier) ziekten uit te sluiten, waaronder hondenziekte en Covid-19. Deze bleken allen negatief. De wolvin had wel een uitgebreide longontsteking veroorzaakt door een infectie met de zogenoemde Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). Een wolf kan besmet worden door het eten van besmette tussengastheren, zoals slakken. De vos is een natuurlijke gastheer voor deze wormsoort. Deze worm kan bij honden en vossen een ernstige longontsteking veroorzaken. In 2017 waren drie van de tien door DWHC onderzochte vossen positief voor deze worm, en in drie van die gevallen heeft de worm bijgedragen aan de dood. De aanwezigheid van deze wormen in het leefgebied van wolven kan mogelijk gezondheidsprobleem voor de dieren vormen. Het is niet zeker of de longontsteking heeft bijgedragen aan het gedrag van het dier en daarmee resulteerde in een verhoogd risico op een verkeersongeluk.

Het onderzoek naar de wolvin was onderdeel van het Interprovinciaal Wolvenplan.