Proef met ‘green junkie’ kamperfoelie als fijnstofeter

Nieuws

Proef met ‘green junkie’ kamperfoelie als fijnstofeter

Gepubliceerd op
13 juni 2016

De gemeente Amsterdam werkt graag mee aan het testen van nieuwe ideeën en concepten ter verbetering van de luchtkwaliteit. Samen met het bedrijfsleven, het AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions) en Wageningen UR start de gemeente in stadsdeel Zuid een onderzoek met CO2 en fijnstofvangende planten, de zogeheten ‘green junkies’.

Schone lucht is immers essentieel voor de leefbaarheid en gezondheid van Amsterdammers. Daarvoor wordt tien dagen lang een testopstelling met planten en een transparante windtunnel geplaatst op groenstroken in de President Kennedylaan.

Waarom ‘green junkie’?

De plant is green junkie genoemd omdat het 'verslaafd' is aan fijnstof uit de lucht. Het is een extra harige variant van kamperfoelie met grotere bladen op natuurlijke wijze gecultiveerd door plantenveredelaar MyEarth.

Presentatie op vrijdag 10 juni

Vrijdag 10 juni werd de start van het onderzoek gepresenteerd tegenover President Kennedylaan 66 in aanwezigheid van Ton van Oostwaard, bedenker van de green junkie, Paul Slettenhaar, lid van de bestuurscommissie Zuid en onderzoeker Bert Heusinkveld (Foto: van links naar rechts).

En verder?

6 september worden de resultaten gepresenteerd op het symposium 020duurzaam. De uitkomsten kunnen een enorme impuls geven aan stedelijke gezondheid en welzijn en dat met een eenvoudige oplossing. Daarna volgen andere plekken in Zuid, waar ‘green junkies’ worden geplant.

Meer informatie

Meer kunt u lezen op amsterdam.nl/luchtkwaliteit. De GGD houdt de luchtkwaliteit in de gaten; kijk op Luchtmeetnet.nl.