Nieuws

Voedselbosonderzoek in de media

article_published_on_label
3 juni 2022

Voedselbossen zijn in opkomst als duurzaam alternatief voor de reguliere landbouw. Dat maakt het des te urgenter om wetenschappelijke kennis op te bouwen over de opbrengsten van voedselbossen. Niet alleen voor de hoeveelheid voedsel, maar bijvoorbeeld ook voor biodiversiteit en als klimaatbuffer.

Samples verzamelen met Atlas

Op woensdag 18 mei zond NTR-wetenschapsprogramma Atlas een item uit met Isabelle van der Zanden, bodemecoloog bij het project Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw. Van der Zanden werd geïnterviewd terwijl zij in het voedselbos samples verzamelt voor haar labonderzoek naar de bodemecologie van voedselbossen.

Van der Zanden: “Ik kijk naar het hele bodemvoedselweb, dus niet alleen naar de bacteriën en schimmels, maar ook naar de regenwormen en de nematoden, kleine wormpjes die je met het blote oog niet kunt zien. Behalve het bodemvoedselweb wil ik ook weten hoe het met de bodemkwaliteit is, dus de structuur, hoeveel voedingsstoffen er beschikbaar zijn voor de planten, de pH, hoeveel koolstof er wordt opgeslagen.” Bekijk het interview op NPO Start. Het item over voedselbossen begint bij 24:00.

Stelling over biodiversiteit

Ook verscheen in mei in Vakblad Natuur, Bos & Landschap de reactie van onderzoekscoördinator Jeroen Kruit op de stelling “Voedselbossen dragen niets bij aan biodiversiteitsherstel” van Ria Dubbeldam. Kruit: “Landbouw gebaseerd op natuurlijke principes en systemen, ofwel de ecosysteembenadering van voedselbossen, biedt aanknopingspunten voor een landbouwsysteemsysteem dat naast productie ook bijdraagt aan bodem- en biodiversiteitsherstel.” Het verlies van leefgebieden is voor Kruit een belangrijke motivatie om onderzoek te doen naar voedselbossen. Lees het volledige artikel in vakblad Natuur, Bos & Landschap.