Snelle testen voedselveiligheid

Snelle testen voedselveiligheid

RIKILT ontwikkelt voortdurend nieuwe methoden om stoffen in voeding te analyseren. Zo willen we meer stoffen kunnen meten, maar ook steeds nauwkeuriger, sneller en meerdere stoffen tegelijkertijd.

On site

Als het gaat om het ontwikkelen van snelle testen maken we grote sprongen en daar vertellen we graag over. Snelle testen zijn vooral bedoeld om on site te gaan gebruiken. Dus in het veld, op de boerderij, in de winkel, in de industrie, aan de grens, in een restaurant, zelfs thuis.

Inspecteurs, boeren, consumenten

Veel van onze snelle testen worden ontwikkeld voor professionals zoals bijvoorbeeld de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar ook consumenten en boeren hebben profijt van deze ontwikkelingen.

Striptesten

Bee4sensor2.jpg

Striptesten (zoals een zwangerschaptest) kunnen eenvoudig on site worden gebruikt. Deze testen worden ook steeds geavanceerder door bijvoorbeeld het uitlezen van de uitslag met een smartphone. Op deze manier kan meer informatie (zoals bijvoorbeeld hoeveelheid) verkregen worden. Inmiddels sporen we daarmee onder andere de volgende stoffen op:

  • Allergenen
  • Neonicotinoïden (gewasbeschermingsmiddel)

Multiplex testen

Van veel stoffen bestaan vaak meerdere varianten. Dan is het handig dat je met een test alle varianten kunt opsporen. Multiplex testen moeten vaak gecombineerd worden met een app op je smartphone. Inmiddels kunnen we de volgende stoffen al detecteren:

  • Allergenen
  • Mycotoxinen
  • Neonicotinoïden
  • Antibiotica
  • Contaminanten
Smartphonetest.jpg

Scanners

Ook testen die gebruik maken van een kleine scanner waarbij gebruik wordt gemaakt van infrarood licht, werken in combinatie met een app op je smartphone. Dit type test kan door de consument gebruikt worden om bijvoorbeeld versheid, hoeveelheid water, vitaminen, vetten en calorieën in een product te meten.

Food verification scanner.jpg

Bevestiging in het lab

De snelle testen kunnen de geavanceerde metingen in een lab nog niet vervangen. Als het gaat om de precieze stof of hoeveelheid is een meer geavanceerde meting het lab nog noodzakelijk.