Industriële biotechnologie

Met nieuwe biotechnologische processen kunnen chemicaliën, plastics en brandstoffen op basis van hernieuwbare grondstoffen ontwikkeld worden. Wageningen Food & Biobased Research optimaliseert voor deze processen verschillende typen micro-organismen (bacteriën, algen, gisten en schimmels) en enzymen met behulp van metabole- en enzymtechnologieën.

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt biotechnologische processen en kan deze opschalen tot pilotschaal voor industriële opdrachtgevers.

Productontwikkeling

Samen met industriële opdrachtgevers hebben we in de afgelopen tien jaar allerlei innovatieve en duurzame biotechnologische processen ontwikkeld voor de productie van biobased chemicaliën en polymeren. Optimalisatie van micro-organismen en van specifieke enzymen maakt deel uit van dit proces. Voorbeelden van producten die we ontwikkeld hebben zijn biopolyesters (PHA’s), glycosamineglycanen (heparosan, hyaluronzuur) en verschillende organische  zuren die gebruikt kunnen worden als monomeer voor de polymeerindustrie. Ook ontwikkelden we bio-waterstof, butanol en maatwerk eiwitpolymeren. We werken vanuit een integrale aanpak en richten ons op efficiëntie, duurzaamheid, opschaling en het gewenste eindproduct.

Onze werkwijze

Wageningen Food & Biobased Research werkt samen met verschillende opdrachtgevers uit diverse industrieën. Bij de ontwikkeling van nieuwe biotechnologische processen gaan we uit van het gewenste eindproduct inclusief voor de klant belangrijke specificaties, zoals  duurzaamheid, prijs, prestatie en bescherming van de ontwikkelde kennis via patenten.  Micro-organismen en enzymen passen we zodanig aan dat ze efficiënt maar ook robuust zijn en inzetbaar zijn in specifieke industriële processen. We hebben uitgebreide ervaring met het metabool aanpassen van zeer uiteenlopende micro-organismen zoals schimmels, gisten, bacteriën en algen. In relatief kort tijd kunnen we methoden ontwikkelen voor nieuw geselecteerde micro-organismen en ze verder optimaliseren. Deze aanpak biedt voor klanten exclusieve mogelijkheden om de onderzoeksresultaten te patenteren.

Voorbeeldprojecten