Bioplastics

Bioplastics

Bioplastics zijn kunststoffen op basis van hernieuwbare grondstoffen, die vaak duurzamer zijn dan petrochemische (traditionele) plastics. Wageningen Food & Biobased Research doet al tientallen jaren voor allerlei verschillend producten onderzoek naar de ontwikkeling en toepassing van bioplastics.

Bioplastics en duurzaamheid

De duurzaamheid van bioplastics zien we terug in een lagere CO2-uitstoot tijdens de productiefase en een sterk verminderd gebruik van fossiele grondstoffen. Soms wordt de term bioplastics ook gebruikt voor ‘biodegradeerbare plastics’. Deze plastics bieden voordelen in de afvalfase, bijvoorbeeld als ze gebruikt worden in agrarische producten (mulchfolies, plantenpotten) of voor de verpakking van voedsel.

Feiten over biobased en biologisch afbreekbare plastics (rapport)

Commerciële voorbeelden van bioplastics

Steeds meer bedrijven tonen interesse in de ontwikkeling en toepassing van bioplastics. Zo zijn er inmiddels biologisch afbreekbare afvalzakken op basis van zetmeelplastics en composteerbare folies voor de verpakking van biologische groenten (op basis van polymelkzuur) op de markt. Ook de 'plant bottle' van Coca Cola, gemaakt uit bio-PET is een bekend voorbeeld, evenals de Activia-flesjes uit Bio-PE. Bioplastics zijn dus zeer veelzijdig inzetbaar.

Suikerbiet als grondstof voor frisdrankfles (project)

Bioplastics door de jaren heen

Biologisch afbreekbare plastics zijn met name in de jaren 80 ontwikkeld, toen er meer aandacht ontstond voor de afvalproblematiek. Voorbeelden zijn zetmeel plastics, PLA en PHA’s (door micro-organismen geproduceerde plastics) en diverse polyesters.

Sinds 2000 ligt de nadruk meer op de duurzaamheid van plastics en het voorkomen van overmatig gebruik van fossiele grondstoffen. Naast hernieuwbare plastics zoals PLA en PHA’s werken we daarom steeds vaker aan zogenaamde ‘drop-in’ biobased plastics zoals bio-PET, bio-PE en ook biobased nylons. Bio-PE en bio-PET zijn chemisch identiek aan traditioneel PE en PET; alleen de oorsprong van de grondstoffen (hernieuwbaar in plaats van fossiel) is anders. Op dit moment werkt Wageningen Food & Biobased Research aan een nieuwe groep bioplastics op basis van bouwstenen die efficiënt uit biomassa gemaakt kunnen worden. Voorbeelden zijn op furanen en isosorbide gebaseerde plastics. Efficiëntie productie van bouwstenen zorgt voor een lage kostprijs en hoge mate van duurzaamheid. Daarnaast bieden deze nieuw bioplastics interessante eigenschappen, zoals goede barrière eigenschappen en een hoge maximale gebruikstemperatuur (HDT).

Europese koploper in bioplastics

Wageningen Food & Biobased Research is een Europese koploper op het gebied van onderzoek en productontwikkeling van bioplastics. In opdracht van bedrijven doen wij onderzoek naar nieuwe materialen en oplossingen op basis van biobased bouwstoffen. Dit gebeurt zowel op labschaal, pilotschaal als semi-industriële schaal.

Wageningen Food & Biobased Research realiseert met een integraal onderzoeksprogramma toepassingen met bioplastics.