Eiwittechnologie

Eiwittechnologie

Eiwitten spelen een belangrijke rol in onze voeding. Maar niet alle eiwitten zijn geschikt voor gebruik in voedingsmiddelen of veevoer. Deze eiwitten kunnen wel geschikt zijn voor technologische toepassingen, zoals coatings, lijmen en groene chemicaliën. Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt al tientallen jaren mogelijke toepassingen van eiwitten in de biobased economy.

Eiwitten uit reststromen

Het vinden van beschikbare eiwitbronnen is vanwege de almaar groeiende wereldbevolking een belangrijk thema. Eiwit is een belangrijk voedingsmiddel voor mens en dier. Uit allerlei restromen zoals grassen, koeienhuiden en insecten kan eiwit gewonnen worden. Maar veel van deze eiwitten kunnen we niet gebruiken als voedingsmiddel of veevoer. Deze eiwitten zijn wel waardevol voor technologische applicaties.

Nieuwe eiwitbronnen

Wageningen Food & Biobased Research doet onderzoek naar belangrijke nieuwe eiwitbronnen, zoals microalgen, macroalgen (zeewier), grassen, bladeren, insecten en resten van schaaldieren. Daarnaast onderzoeken we eiwitrijke reststromen zoals die vanuit tarwe- en maïsethanolproductie, de vlees- en visverwerkingsindustrie en perskoeken van soja, koolzaad en zonnebloemen. Wageningen Food & Biobased Research werkt samen met bedrijven en andere kennisinstellingen aan technologische toepassingen voor deze eiwitbronnen. Voorbeelden van deze toepassingen zijn lijmen, coatings en groene chemicaliën. De verwachting is dat de markt voor deze groene grondstoffen de komende jaren gaat groeien.

Kwaliteit en functionaliteit behouden

Behalve op eiwitbronnen, richt Wageningen Food & Biobased research zich ook specifiek op bioraffinageprocessen voor eiwitten. Met specifieke scheidings- of fractioneringstechnieken halen we eiwitten uit de bron (eiwitrijke biomassa). We ontwikkelen en gebruiken milde procestechnologieën om de kwaliteit en functionaliteit van eiwitten te behouden. Ook gebruiken we voorbehandelings-, isolatie- en zuiveringsmethoden om de kwaliteit en functionaliteit van eiwitten uit biomassa te waarborgen. Wageningen Food & Biobased Research kan eiwitten uit biomassa isoleren en valoriseren voor technische applicaties. Daarnaast kunnen we eiwiteigenschappen aanpassen zodat ze geschikt zijn voor chemische en/of enzymatische processen. Wageningen Food & Biobased Research werkt op aanvraag van, en in samenwerking met industrieën en de overheid aan methoden om eiwitten uit restromen optimaal te benutten.

Projecten