Naoogsttechnologie

Naoogsttechnologie

Appels die het hele jaar door lekker sappig zijn. Snijbloemen die twee weken goed blijven in de vaas. En avocado’s die eetrijp zijn op het moment van consumptie. Leveranciers van groente, fruit en snijbloemen bieden liefst het hele jaar door producten van topkwaliteit. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt geavanceerde naoogsttechnologieën waarmee partners in de versketen een optimale kwaliteit en houdbaarheid kunnen garanderen.

Kwaliteit en houdbaarheid beheersen

Bij welke temperatuur moeten rozen vervoerd worden? Hoe voorkom ik dat peren slap worden? En wat moet ik doen om avocado’s voldoende rijp in de winkel te krijgen? Leveranciers van groente, fruit en snijbloemen streven het hele jaar door naar producten van topkwaliteit: vers, voldoende houdbaar, lekker en gezond, en bij voorkeur duurzaam geteeld. Een uitdagende opgave, want ze hebben te maken met seizoensinvloeden, telers in alle uithoeken van de wereld, en lange transport- of opslagtijden. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt praktisch toepasbare naoogsttechnologieën waarmee partners in de versketen de kwaliteit en houdbaarheid van producten nauwkeurig kunnen beheersen. Zo vervullen ze de wensen van de consument en realiseren ze aanzienlijke duurzaamheids- en kostenvoordelen in de keten. Denk bijvoorbeeld aan verkrijgbaarheid het hele jaar door, minder uitval van producten, een lager energieverbruik en een verminderd gebruik van conserveringsmiddelen. Met een slimme hitteschok bijvoorbeeld kun je ongewenste insecten doden en wordt gebruik van gevaarlijke gassen overbodig.

Slimme strategie na de oogst

Wageningen Food & Biobased Research combineert kennis van plantenfysiologie en technologie voor optimaal behoud van kwaliteit na de oogst. Onze kennis loopt uiteen van veroudering en bederf tot rijping, smaak- en bloemontwikkeling. Wij werken met diverse modellen en biomarkers voor het voorspellen van kwaliteit. Ook hebben wij verstand van temperatuurmanagement, vochtbeheersing, DCS-bewaartechnologie, Controlled Atmosphere, (Modified Atmosphere-)verpakkingen, transporttechnologie, energiebeheersing en koelhuisdesign. Onze aanpak is multidisciplinair en richt zich primair op het oplossen van ketenproblemen. Wij gaan daarbij uit van de laatste wetenschappelijke inzichten. Behalve voor onderzoeks- en innovatieprojecten kunnen bedrijven bij ons terecht voor advies, procesbegeleiding en in-house opleidingen op het gebied van naoogsttechnologie. 

Interactieve behandeling na de oogst

Wageningen Food & Biobased Research heeft een interactieve aanpak ontwikkeld voor de bewaring van verse producten na de oogst. Hiermee worden de CA-condities nauwkeurig afgestemd op het bewaarproces. Bij fruit wordt dit proces bijgehouden aan de hand van ethanolproductie. Met deze innovatieve aanpak zijn producten drie maanden langer houdbaar, bij een hogere kwaliteit. Voorbeelden van andere projecten zijn kwaliteitsmonitoring in de keten en zeetransport van snijbloemen.

Voorbeeldprojecten

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan