Een kind dat fruit eet en een glas sinaasappelsap vasthoudt

Gezonde en smaakvolle voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is, naast bewegen, een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven. In de westerse samenleving vertonen veel mensen echter geen gezond beweeg- en eetgedrag. Hierdoor kampt een hoog percentage volwassen en kinderen met overgewicht, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. De gevolgen voor onze samenleving zijn groot: hoe houden wij in de toekomst bijvoorbeeld de gezondheidszorg betaalbaar?

Productontwikkeling en milde conservering

In het onderzoeksprogramma Gezonde en smaakvolle voeding ondersteunt Wageningen Food & Biobased Research de levensmiddelenindustrie in de ontwikkeling van gezonde en smakelijke voedingsmiddelen. Dit doen we bijvoorbeeld door het verlagen van zout in dagelijkse voedingsmiddelen (herformulering) en door bedrijven te ondersteunen in het onderbouwen van gezondheidsclaims. Een andere strategie is het behouden van de natuurlijke kwaliteit van voedingsmiddelen door milde conserveringstechnieken.

Ouderen en kinderen

We doen onderzoek naar voedingsbehoefte van specifieke doelgroepen zoals kinderen en ouderen (customised nutrition). Voor het onderzoek naar ouderen hebben we toegang tot een groep van ongeveer 850 ouderen, het SenTo-netwerk. Veel van ons consumentenonderzoek vindt plaats in het Restaurant van de Toekomst; de onderzoeksfaciliteit voor fysiologisch, sensorisch en real life onderzoek.