Milde conservering

Milde conservering

De consument heeft steeds meer behoefte aan verse voedselproducten. Daardoor groeit de behoefte aan producten die langer houdbaar zijn met behoud van stabiliteit en kwaliteit. Samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie werkt Wageningen Food & Biobased Research aan de ontwikkeling en implementatie van nieuwe, milde conserveringstechnieken.

Nieuwe milde conserveringstechnieken, zoals hogedrukprocessing (HPP) en pulsed electric field processing (PEF), inactiveren micro-organismen even effectief als standaard verhittingstechnieken. Maar ze hebben als voordelen dat smaak, textuur en voedingswaarde intact blijven en dat de technieken veel minder energie verbruiken. En doordat producten langer houdbaar zijn, hoeven ze minder snel te worden weggegooid.

Houdbaarheid en kwaliteit

Al meer dan vijftien jaar doen we onderzoek naar milde conserveringstechnieken. Centraal hierin staat de interactie tussen proces en product en de onderbouwing van de microbiële veiligheid, om zo tot verbeteringen in houdbaarheid en kwaliteit te komen. De kennis gebruiken we om concrete processen te ontwikkelen voor milde conservering van levensmiddelen. De meeste processen kunnen we op labschaal én pilotschaal testen, waardoor de effecten van een technologie op een product snel zichtbaar worden. Ook consumentenacceptatie, opschaling en implementatie maken onderdeel uit van onze activiteiten. 

Onderzoek naar milde conservering

In het onderzoek naar milde conserveringstechnieken speelt Wageningen University & Research een toonaangevende rol. Zo voerden we de regie in NovelQ, een groot Europees onderzoeksproject. Verder werken we met andere partijen samen in publiek-private samenwerkingsprogramma’s om beter begrip te krijgen en om de technologieën verder te ontwikkelen. Maar we werken ook één-op-één in opdracht van bedrijven. Zo ontwikkelden we samen met fabrikanten van verse sappen een PEF-proces, waardoor de verse vruchtensappen van deze producent drie weken houdbaar blijven en de exportmarkt van het bedrijf fors is gegroeid.

Projecten