consument en ICT: gezond leven met apps op maat

Consument en ICT: gezond leven met apps op maat

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt hoe ICT consumenten kan ondersteunen om gezond te leven op een manier die bij hen past. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van apps op maat.

Gezond eten en genoeg bewegen. Veel mensen willen wel, maar zijn niet in staat het lang vol te houden. Anderen weten niet waar te beginnen: hoe verlaag je bijvoorbeeld je dagelijkse zoutinname en is een dagelijks ommetje met de hond voldoende om af te vallen? Informatie die consumenten helpt verantwoorde keuzes te maken op de momenten dat zij daar behoefte aan hebben, kan uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een app op de smartphone die advies geeft tijdens het boodschappen doen of die bijhoudt hoeveel je beweegt. Of aan een app die instructies geeft bij de bereiding van een maaltijd. Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt hoe ICT consumenten kan stimuleren gezonder te leven op een manier die bij hen past. Dit levert inzichten op waarmee voedingsmiddelenfabrikanten, voorlichtingsorganisaties en softwarebedrijven gebruiksvriendelijke apps kunnen ontwikkelen die bijdragen aan gedragsverandering op de lange termijn.

Voeding en semantiek

Wageningen Food & Biobased Research hanteert een unieke integrale aanpak: wij koppelen wetenschappelijk onderbouwde kennis over voeding en consumentengedrag aan state-of-the-art ICT-expertise. Wij onderzoeken hoe consumenten producten kopen, eten en bereiden en hoe je achter hun persoonlijke voorkeuren komt. Wij begrijpen ook hoe je informatie op een aantrekkelijke, toegankelijke manier presenteert. Onze ICT experts zetten geavanceerde semantische technologie in bij het verzamelen, integreren en interpreteren van online informatie en vertalen die vervolgens naar een toepassing. Daarnaast zetten we expertkennis om in slimme algoritmen. Zo wordt op basis van de gebruikte data een advies gegenereerd. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over de voedingswaarde, beschikbaar via bedrijven en onderzoeksinstanties. Door meerdere databronnen met elkaar te combineren verbeter je de kwaliteit van de informatie die een app biedt.

Receptenchecker

Wageningen Food & Biobased Research is betrokken bij diverse initiatieven die consumenten via ICT stimuleren gezonde keuzes te maken. Zo ontwikkelden wij de Receptenchecker, die aangeeft of een recept past in een dieet met minder zout of cholesterol, of met extra eiwit. De app is door het Sento-ouderenpanel getest op gebruiksvriendelijkheid. 

In Eten is beleven krijgen mensen met hersenletsel via de iPad ondersteuning bij de bereiding van een maaltijd. De app geeft hen gerichte instructies - bijvoorbeeld over wanneer welke pan op het gasfornuis moet en over hoe je hygiƫnisch werkt - op de momenten dat zij daar behoefte aan hebben.

Wij onderzoeken, in samenwerking met TNO, of een persoonlijke e-coach bij ouderen beter werkt dan algemene richtlijnen voor gezond eten en bewegen. De e-coach adviseert mensen op basis van real-time metingen van hun lichamelijke activiteit en spierkracht. Wij nemen ook deel aan het project Voeding Slim Thuis, waarin een innovatief zorg- en voedingsconcept voor thuiswonende ouderen ontwikkeld wordt dat aansluit bij hun persoonlijke behoeftes.

Projecten