Gezondheid en veiligheid

Een sportreep met cacao, voor soepele bloedvaten. Een snack met minder zout en een betere vetzuursamenstelling. Of een drankje met vezels die het immuunsysteem ondersteunen. Fabrikanten van voedingsmiddelen (ingrediënten) lopen graag voorop in gezondheid en duurzaamheid. Wageningen Food & Biobased Research helpt hen de gezondheidseffecten en de veiligheid van bestaande en nieuwe voedingsmiddelen te toetsen en te onderbouwen.

Werkingsmechanismen ontrafelen

‘Hoe zorg ik er voor dat de European Food Safety Authority (EFSA) mijn gezondheidsclaim goedkeurt?’ ‘Mag ik op de verpakking vermelden dat deze snack minder zout bevat dan zijn voorganger?’ ‘Moet ik deze nieuwe eiwitbron aanmelden als novel food?’ Fabrikanten die een nieuw of verbeterd product op de markt willen zetten, lopen tegen veel lastige vragen aan. Wij helpen hen de werkingsmechanismen en de effecten van ingrediënten en voedingsmiddelen in kaart te brengen en te toetsen aan wettelijke kaders.

Wetenschappelijk en toepassingsgericht

Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt bedrijven in het hele ontwikkelingstraject, van de selectie van ingrediënten tot het indienen van een gezondheidsclaim. Bedrijven kunnen bij ons terecht voor advies op maat, voor literatuuronderzoek en voor experimenteel onderzoek.

We hanteren een unieke multidisciplinaire aanpak die wetenschappelijke diepgang koppelt aan praktische inzichten. Wij maken uiteenlopende disciplines toepasbaar voor onze klanten, variërend van levensmiddelenchemie en moleculaire biologie tot microbiologie, toxicologie en voedingsonderzoek. Wageningen University & Research en partners hebben in de afgelopen 10 jaar meer dan honderd voedingsinterventiestudies uitgevoerd.

Contractonderzoek en onderzoeksprogramma’s

Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt bedrijven primair via een-op-een contractonderzoek. Daarnaast kunt u via ons deelnemen aan diverse publiek-private samenwerkingsverbanden en Europese onderzoeksprogramma’s. Wij bespreken graag met u welke mogelijkheid het beste aansluit bij uw organisatie en houden hierbij rekening met het stadium waarin de ontwikkeling van een product zich bevindt.

Projecten