Detectie en diagnostiek

Met innovatieve methoden kan Wageningen Food & Biobased Research micro-organismen en biomoleculen opsporen zoals bacteriën, specifieke stukjes DNA, schadelijke stoffen, antilichamen en allergene eiwitten. Wij beschikken over verschillende detectie- en diagnostiekmethoden die eenvoudige opsporing faciliteren en daarmee een bijdrage leveren aan veiligheid, functionaliteit, kwaliteit en/of duurzaamheid.

Wageningen Food & Biobased Research past verschillende diagnostische methoden en technieken toe om snelle en gebruiksvriendelijke detectie te realiseren. We gebruiken laterale flow (te vergelijken met de zwangerschapstest) en microarray methoden, waarin vaak koolstofnanodeeltjes worden toegepast. Onze testmethoden kunnen gemakkelijk worden toegepast binnen onder andere diagnostische bedrijven, food en non-food industrie├źn. De ontwikkelde tests kunnen leiden tot vermarktbare producten, of kunnen binnen bedrijven worden gebruikt voor het vaststellen van veiligheid en kwaliteit van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten. De testen zijn breed inzetbaar, van toepassingen in water, grond, voer en voedsel, tot veterinaire en humane diagnostiek.

Voedsel en humane diagnostiek

Wageningen Food & Biobased Research heeft snelle laterale flow en/of microarray-testen ontwikkeld voor het meten van het aero-allergeen alpha-amylase in bakkerijen (EU-MOCALEX project), bitterstoffen in witlof en antibiotica in melk (EU-FAIR) en het meten van specifieke stukjes DNA van aardappelpathogenen (SNN project). We ontwikkelen ook humane toepassingen zoals snelle methoden om de resistente Staphylococcus aureus (MRSA; EFRO project) te detecteren.

Multi-analiet testplatforms

Op dit moment ontwikkelen we enkele nieuwe testplatforms die het mogelijk maken om meerdere componenten (multi-analiet) tegelijkertijd op te sporen. Voorbeelden zijn een laterale flow test waarmee 25 verschillende analieten binnen 10 minuten kunnen worden opgespoord en een microarray test in de wells van (ELISA) microtiterplaten waarin tot 81 verschillende test-spots kunnen worden aangebracht. De laatste technologie is bijna volledig te automatiseren en leent zich bij uitstek voor grootschalige toepassingen.

Snelle diagnostische testen

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt al meer dan 20 jaar snelle diagnostische testen voor en met bedrijven. Vanaf het begin van een project wordt rekening gehouden met de wensen van de opdrachtgever en de uiteindelijke (markt)toepassing. Er is ruime ervaring en bovendien binnen diverse sectoren, zodat ontwikkelingen in een specifieke sector ook snel kunnen worden vertaald naar toepassingen in andere sectoren.

Voorbeeldprojecten