Innovatieve PLA-toepassingen

Polymelkzuur (PLA) is een commercieel verkrijgbaar biobased polymeer dat biologisch afbreekbaar is en zeer goede mechanische eigenschappen heeft. Door slimme, innovatieve polymerisatietechnieken te gebruiken is het mogelijk om eigenschappen van PLA aan te passen of nieuwe toepassingen voor PLA te ontwikkelen, bijvoorbeeld in biobased plastics.

Polymelkzuur wordt verkregen door suikers (uit bijvoorbeeld suikerriet of maïszetmeel) te fermenteren tot melkzuur. Dit melkzuur kunnen we, na zuivering of scheiding,  polymeriseren met verschillende methodes. Door innovatieve technieken zoals copolymerisatie toe te passen worden nieuwe eigenschappen verkregen. Na polymerisatie kunnen we diverse biobased materialen, zoals biobased plastics en thermoplastische composieten, ontwikkelen uit polymelkzuur.

Combinatie van kennis en expertises

Innovatieve materialen op basis van polymelkzuur ontwikkelen we door variatie in de polymeer architectuur (vertakt, stervormig of lineair) of door introductie van verschillende reactieve groepen.

Uniek aan het werk van Wageningen Food & Biobased Research is de combinatie van kennis over hernieuwbare, plantaardige grondstoffen die als basis kunnen dienen voor fermentatie tot melkzuur, met expertises op het gebied van innovatieve polymerisatie. Onderzoek en procesontwikkeling realiseren we voor opdrachtgevers uit de polymeerindustrie, maar ook binnen verschillende Europese onderzoeksprogramma’s, zoals het Biobased Performance Materials (BPM) programma en het BE-Basic programma.

Materialen geschikt maken voor polymerisatie

Om materialen, zoals cellulose, zetmeel en vele anderen biobased materialen met polymeren te mengen en zo tot verschillende eindproducten te komen, is compatibiliteit tussen het materiaal en polymeren van groot belang.  Dankzij onze kennis en onderzoeksfaciliteiten kunnen we verschillende materialen ‘decoreren’ met polymelkzuur en zo de compatibiliteit tussen het materiaal en polymeren  verbeteren. Omdat we deze techniek universeel kunnen toepassen is het mogelijk om nagenoeg ieder in te mengen materiaal geschikt te maken voor polymerisatie. Dit biedt de mogelijkheid nieuwe combinaties van materialen maken die verwerkt kunnen worden op standaard machines zoals extruders en spuitgiet machines.

Gerelateerde informatie