Productontwikkeling op basis van bioplastics

Productontwikkeling op basis van bioplastics houdt in dat we voor een specifieke toepassing de optimale bioplastic kiezen en daarnaast het productieproces (spuitgieten, filmblazen, thermovormen) optimaliseren. Zo komen we tot waardevolle en duurzame biobased producten.

Toepassing van bioplastics en additieven

Bioplastics zijn plastics op basis van hernieuwbare grondstoffen zoals zetmeel, polymelkzuur (PLA) en PHA’s (door micro-organismen geproduceerde plastics). Bioplastic producten bestaan uit biopolymeren, additieven en hulpstoffen. Er komen steeds meer nieuwe biopolymeren op de markt. Voor de industrie is het belangrijk om deze nieuwe plastics te leren kennen zodat nieuwe, biobased producten kunnen worden ontwikkeld.

Een goede keuze van het type bioplastic en het gebruik van geschikte additieven en vulstoffen is van groot belang bij productontwikkeling. Traditioneel worden aan kunststoffen diverse additieven toegevoegd zoals bijvoorbeeld vulstoffen, stabilisatoren, kleurstoffen, weekmakers en vlamvertragers. Voor diverse bioplastics zijn de laatste jaren verschillende additieven en ‘masterbatches’ ontwikkeld, die speciaal geschikt voor nieuwe, biobased kunststoffen.

Verwerking van bioplastics tot producten

Bioplastics zijn geschikt voor de gangbare kunststofverwerkingstechnieken zoals extrusie, spuitgieten, thermovormen en folieblazen. Van veel bioplastics zijn typen beschikbaar die  specifiek geschikt zijn voor bijvoorbeeld spuitgieten of folieblazen. Hoewel datasheets goede aanwijzingen geven voor de keuze van procesparameters is voor veel bedrijven aanvullende ondersteuning voor het verwerken van deze nieuwe materialen noodzakelijk. Wageningen Food & Biobased Research biedt deze ondersteuning.

Advies over bioplastic compound ontwikkeling

We adviseren bedrijven op aanvraag ook over zogenaamde ‘bioplastic compound ontwikkeling’. Complexe mengsels van biopolymeren en additieven geven vaak het beste resultaat in een eindproduct. Maar hoewel er kant en klare bioplastic mengsels (‘compounds’) op de markt zijn, voldoen deze vaak niet aan specifieke producteisen van fabrikanten. Wageningen Food & Biobased Research combineert kennis van commerciële beschikbaarheid, materiaaleigenschappen en verwerking met producteisen van fabrikanten en adviseert over de best mogelijke compound.

Technologiehal en testlaboratorium

Wageningen Food & Biobased Research is een Europese koploper op het gebied van productontwikkeling op basis van bioplastics. In opdracht van bedrijven ontwikkelen we compounds en producten.  We beschikken over een technologiehal met diverse flexibel in te zetten (dubbelschroef) extruders, twee spuitgietmachines en faciliteiten voor (multilaags) folieblazen en casten. De schaalgrootte die we kunnen inzetten voor onderzoek en ondersteuning van praktijk testen varieert van enkele kilogrammen tot 1000 kilogram. Naast productiefaciliteiten beschikken we over een uitgebreid polymeren testlaboratorium inclusief mechanische, thermische en chemische analyse. 

Gerelateerde informatie