Pulp

Achtergronden bij onze advertenties

Tomaat verpakt in eigen blad

Bij de teelt van tomaten blijven massa’s blad en stengels over die nu nog op de composthoop gaan.

Tomatenpulpbakje
Tomatenpulpbakje

Op zoek naar zinvoller hergebruik van dit natuurlijke materiaal vonden onderzoekers van Wageningen University & Research dat vezelpulp van tomaat geschikt is voor productie van verpakkingen. Zij ontwikkelden onder andere een bakje voor tomaten, compleet met een fris en oorspronkelijk tomatenluchtje. De hoeveelheid blad en stengels die een teler produceert is meer dan voldoende om de eigen tomaten te verpakken. Restvezels van onder andere tomatenstengels kunnen ingezet worden als alternatief voor hout in kartonnen doosjes voor eieren, groenten en fruit. Bovendien verkleint hij zo zijn CO2-voetafdruk. Daarmee draagt Wageningen Universtity & Research bij aan de kwaliteit van leven.


Op deze manier maken we efficiënt gebruik van plantaardige grondstoffen. Een mooi voorbeeld van biobased economy.
Christiaan Bolck, Programmamanager Hernieuwbare materialen

Biobased economy

De ‘biobased economy’ is een belangrijk thema voor onderzoek en ontwikkeling binnen Wageningen University & Research. Biobased economy staat voor een economie waarin bedrijven biomassa omzetten in materialen, chemicaliën en energie. Met allerlei partners werkt Wageningen University & Research aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën voor de omzetting van biomassa in uiteenlopende producten.

Onderzoek

Zo wordt binnen het thema Biobased economy uitgebreid onderzoek gedaan naar biomaterialen. Voor het Productschap Tuinbouw doet Wageningen University & Research in samenwerking met telers en verpakkingsproducenten onderzoek naar het vervaardigen van bakjes voor tomaten gemaakt uit pulp van eigen bladeren. Voor het Kenniscentrum Plantenstoffen en het Kenniscentrum Papier en Karton wordt in samenwerking met de industrie onderzoek gedaan naar het gebruik van tomatenstengels voor de productie van karton. 

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Meer over productie van tomatendozen