Verwerking en analyse bioplastics

Verwerking en analyse bioplastics

Om biobased materialen te kunnen maken is het allereerst van belang om biopolymeren uit hernieuwbare grondstoffen te isoleren en eventueel te modificeren. Deze biopolymeren kunnen we met verschillende verwerkingstechnieken omzetten naar eindproducten, zoals biobased plastics, composieten en grondstoffen voor verven en/of lijmen.

Wageningen Food & Biobased Research heeft jarenlange ervaring met de productie en verwerking van biopolymeren. We beschikken over een uitgebreid assortiment aan apparaten, zoals extruders, spuitgietmachines en een folieblazer, waarmee we biopolymeren in een eerste stap om kunnen zetten in een volwaardig materiaal en vervolgens om kunnen zetten in een product. Deze apparaten variëren van voorzieningen op laboratoriumformaat tot semi-industrieel formaat. Onze apparatuur is vergelijkbaar met de verwerkingsapparatuur die gebruikt wordt in de industriële sector.

Kennis van de hele keten

Dankzij onze uitgebreide kennis over zowel hernieuwbare, grondstoffen (biomassa) die als basis kunnen dienen voor biopolymeren, als expertises op het gebied van (bio)polymeermodificatie en productontwikkeling kunnen we opdrachtgevers adviseren over het gehele proces: van te gebruiken biomassa tot materiaalverwerking en eindproduct.

Verwerkingsapparatuur

Met de machines die aanwezig zijn in onze technologiehal (onder andere extruders) kunnen we processen als mengen, verhitten, inkapselen, extraheren en pompen uitvoeren. Met diverse andere polymeerverwerkingstechnieken, zoals spuitgieten, plaatextrusie en folieblazen kunnen we producten geschikt maken als verpakkingsmateriaal, koffiebeker of draagtasje.

Evaluatie en analyse

Het ontwikkelingstraject van een materiaal is pas geslaagd als de prestaties van het product zijn geëvalueerd en getest. Wageningen Food & Biobased Research beschikt over een groot aantal apparaten voor het mechanisch, thermisch en chemisch analyseren van polymeren, zoals trekbanken, Differential Scanning Calorimetry (DSC) en Gel Permeation Chromatography (GPC). Hiermee testen we de eigenschappen van materialen en (eind)producten,  zoals  sterkte, hittebestendigheid/kristalliniteit en structuur van een materiaal. De resultaten koppelen we terug aan onze opdrachtgevers. Samen zetten we daarmee stappen in de verdere verbetering van huidige generaties biobased materialen en producten.

Voorbeeldprojecten