Digitaliseren voor slimme beslissingen

Digitaliseren voor slimme beslissingen

Van een gezonde, duurzame voedselkeuze tot het bepalen van een optimaal koelregime: slimme software maakt het mogelijk om ingewikkelde beslissingen te nemen. Wageningen Food & Biobased Research maakt inzichtelijk welke kennisbronnen bruikbaar zijn voor zulke systemen. Bij voedselkeuze zijn de kennisbronnen bijvoorbeeld de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en wetenschappelijke studies. Deze kennis wordt gecombineerd en vertaald naar slimme algoritmen.

Slimme software

Welke kennisbronnen en datasets moeten bij elkaar gebracht worden om de consument te helpen bij het kiezen voor duurzame en gezonde voeding? Welk nieuw inzicht krijgt de procesmanager als hij twee datasets over productkwaliteit kan combineren op zijn beeldscherm? Met de opkomst van big data en nieuwe ICT-oplossingen gaan steeds meer agrofoodbedrijven processen digitaliseren. Dat maakt het onderbouwen van complexe beslissingen mogelijk. Maar het vinden en inzetten van de juiste data en kennis is vaak complexer dan gedacht. Welke experts of documenten leveren de benodigde kennisregels, is de kwaliteit van beschikbare data voldoende, en wie helpen we ermee?

Evidence-based agrifood software

Wageningen Food & Biobased Research maakt inzichtelijk welke kennis en bronnen digitale systemen kunnen ‘voeden’. Agrofoodbedrijven kunnen hun software zo nog slimmer (laten) maken en hierdoor effectiever werken. 

Experts op het gebied van informatiekunde, artificial intelligence en data science werken in Wageningen al jaren samen met specialisten op het gebied van agrotechnologie en voeding. Hierdoor zijn zij als geen ander in staat om in dit domein met innovatieve, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te komen. We vinden nieuwe mogelijkheden om algoritmen te koppelen aan data en te laten zien wat je er in de praktijk mee kunt. Dit levert ‘evidence-based smart engines’ op, in te bouwen in webapplicaties of apps. We helpen organisaties ook om bestaande datasets en kennisregels te ontsluiten en met elkaar te verbinden - essentieel voor wie multidisciplinair wil samenwerken. Hiertoe maken we gebruik van semantische technologieën, gebaseerd op in eigen huis ontwikkelde en internationaal beschikbare vocabulaires.

Personalised Nutrition and Health

Een voorbeeld van een toepassing is een prototype van een app die consumenten gepersonaliseerd advies geeft over hoe ze meer vezels kunnen eten. Dat is een uitkomst van Personalised Nutrition and Health (2016-2019), een project waarin Wageningen Food & Biobased Research samenwerkt met TNO en bijna twintig bedrijven in de agrifoodketen.

Het veranderen van leverancier of productieproces kan voedselveiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Die worden vroegtijdig zichtbaar met het dashboard dat wij samen met een ICT-bedrijf hebben ontwikkeld voor de Europese Food Safety Authority (EFSA), en voor het Chinese zuivelbedrijf Yili.

Voor elke lading appels een passend koelregime instellen. Dat kan dankzij slim gebruik van data uit de keten. Wij brachten voor een fruithandelaar in kaart welke data je hiervoor nodig hebt en hoe die ingezet kan worden voor het nemen van onderbouwde beslissingen.