Verpakken van levensmiddelen, Houdbaarheid, houdbaarheidsverlenging, tegengaan voedselverspilling

Houdbaarheidsverlenging via verpakkingen

Een langere houdbaarheid maakt distributie van verse levensmiddelen efficiënter en duurzamer. Wageningen Food & Biobased Research werkt samen met ketenpartners aan betaalbare verpakkingsoplossingen die bijdragen aan minder voedselverspilling in de keten.

Het verpakken van verse voedingsmiddelen met de juiste beschermende verpakking kan bederf verminderen en de houdbaarheid van deze producten verdrievoudigen. Een langere houdbaarheid resulteert in minder productuitval in de agrifood keten, lagere leveringsfrequenties en minder voedselverspilling thuis bij de consument. Het verpakken van levensmiddelen is maatwerk. De keuze van het materiaal en wijze van verpakken wordt bepaald door het type product. Bij de meeste verse producten moet de gas-doorlaatbaarheid van de verpakking worden afgestemd op de ademhaling van de producten. Dit kan bijvoorbeeld door de keuze van het verpakkingsmateriaal of het aanbrengen van kleine gaatjes in het materiaal. Wageningen Food & Biobased Research heeft jarenlange ervaring met de beoordeling van bestaande en nieuwe verpakkingen voor levensmiddelen en ondersteunt bedrijven bij de optimalisatie van verpakkingsontwerpen.

Langer vers in barrièreverpakking

Niet-ademende verse levensmiddelen (vlees, vis, harde kazen, gekookte producten) blijven vaak langer vers onder een opgelegde beschermende atmosfeer. De samenstelling van die beschermende atmosfeer hangt sterk van het levensmiddel en de optredende bederfmechanismen af. Wageningen Food & Biobased Research heeft diverse bedrijven geholpen bij het selecteren van de juiste barrièreverpakking zodat de opgelegde atmosfeer behouden blijft gedurende de gewenste houdbaarheid. Een voorbeeld hiervan is de houdbaarheidsverlenging van vleeswaren. Kleurveranderingen zijn niet afhankelijk van zuurstof alleen, maar ook van de hoeveelheid licht en type licht waaraan het product wordt blootgesteld. We hebben aangetoond dat de ontwikkeling van ongewenste verkleuring kan worden beperkt met een op elkaar afgestemde hoeveelheid zuurstof, licht intensiteit en golflengte, temperatuur en productieproces. Barrièreverpakkingen zijn duurder dan conventionele verpakkingen. Hierdoor vindt op dit terrein veel technische innovatie plaats. Wageningen Food & Biobased Research heeft veel ervaring met het toetsen de praktische bruikbaarheid van deze barrièreverpakkingen.

Zuurstofabsorbers

Het verpakken van oxidatie-gevoelige producten onder uitsluiting van zuurstof in een barrièreverpakking kan leiden tot smaakvervlakking en ranzige bijsmaken. Zelfs de uiterst kleine hoeveelheid restzuurstof in de verpakking kan samen met licht de oxidatie van vetten en eiwitten in gang zetten. Dit leidt tot onaangename bijsmaken. Het toevoegen van zuurstofabsorbers aan een met stikstof gespoelde barrièreverpakking is een mogelijke oplossing om geur- en smaakstoffen van het product beter te behouden. Wageningen Food & Biobased Research heeft door het toepassen van zuurstofabsorbers de smaak van nagepasteuriseerde boerenkoolmaaltijden langer kunnen behouden.