Hyperspectral imaging voor beter productinzicht

Hyperspectral imaging voor beter productinzicht

Dankzij hyperspectral imaging in het nabij-infraroodbereik is de kwaliteit van organische producten razendsnel te analyseren. Het NIR-systeem van Wageningen Food & Biobased Research spoort afwijkingen op die het menselijk oog niet kan zien en is daarmee voor bedrijven een ideale techniek om grondstoffen en producten kwantitatief en kwalitatief te analyseren.

Deze techniek is geschikt om na te gaan welke stoffen of eigenschappen er in een product voorkomen, zoals het gehalte aan droge stof, vocht, eiwit, zetmeel of vet. Ook afgeleide parameters, zoals de ontsluitingsgraad, de verzadigingsgraad van vetzuren, de verteerbaarheid en de rijpheid, kunnen we met behulp van hyperspectral imaging in het NIR-bereik meten.

Kwaliteitsanalyse

Hyperspectral imaging in het NIR-bereik is gebaseerd op het principe dat stoffen licht- en warmtestraling absorberen bij karakteristieke golflengten. De camera produceert razendsnel een stroom data van het te inspecteren product en het mogelijk maakt om de kwaliteit van producten automatisch te beoordelen. Hyperspectral imaging kan ook worden gecombineerd met andere computervisiontechnieken, om informatie zoals de 3D-vorm mee te nemen bij de beoordeling.

Voordelen NIR

De NIR-technologie is kostenefficiƫnt en zeer snel: binnen enkele milliseconden is een product geanalyseerd. Hierdoor is automatisch bulksorteren mogelijk. Bovendien blijft het product intact. Door het productieproces met behulp van NIR hyperspectral imaging te analyseren, kunnen fabrikanten producten van een constantere kwaliteit leveren.

Producten verwijderen uit het productieproces

In het sorteerproces is de techniek geschikt om afwijkende producten te detecteren, die vervolgens mechanisch uit het proces worden verwijderd.