Kleurinspectie

Kleurinspectie

De kleur van voedselproducten is een belangrijk kenmerk om de kwaliteit te beoordelen.

Deze kwaliteitsinspectie is vaak nog een arbeidsintensief proces, waarbij vele handen en ogen het werk verrichten. Een objectieve classificatie van het product is essentieel voor elke producent. Champignons, bijvoorbeeld, moeten zo wit mogelijk zijn en de roodheid van tomaten bepaalt de prijs. Wageningen Food & Biobased Research heeft veel expertise in huis voor het ontwikkelen van computervisionoplossingen waarmee bedrijven in de agrofood sector objectieve kleurmetingen, classificatiemethoden en geautomatiseerde kwaliteitsinspectie kunnen uitvoeren.

Kleurechtheid in computer vision

Camera's verkrijgen informatie over de productkwaliteit door de kelur te meten. Voor een objectieve beoordeling moeten exerne factoren, zoals belichting en gevoeligheid van de camera, gecorrigeerd worden. Wageningen Food & Biobased Research heeft een methode ontwikkeld voor nauwkeurige kleurkalibratie- en correctie waarmee computer vision technieken een objectieve en accurate kwaliteitsinspectie leveren.

Kleurnuances

Onze vision softwaremodule is in staat de kleinste kleurnuances te registereren waardoor sorteermachines heel nauwkeurig kunnen sorteren op basis van de kleur van het product.

Analyses combineren

Wageningen Food & Biobased Research heeft naast kleurinspectie ook ervaring met computervisiontechnieken zoals 2D- en 3D-vormanalyse en hyperspectraalanalyse. Combinatie van analyses maakt het mogelijk om automatisch op kwaliteit te classificeren. Voor tomaten is bijvoorbeeld niet alleen de kleur belangrijk, maar ook de grootte.