Kwaliteitsparameters

Kwaliteitskenmerken van groenten en fruit, zoals uiterlijk, kleur, geur en smaak, beïnvloeden de beslissing van de consument om een product te kopen.

In het verleden werden hoge kwaliteitsnormen vooral opgelegd door winkeliers (bijvoorbeeld lange houdbaarheid, kleur, textuur, vorm) en slechts in mindere mate door de consument. Tegenwoordig wil de consument verse groenten en fruit. Producten die er niet alleen aantrekkelijk uitzien (heldere kleur en perfecte vorm) en gemakkelijk zijn in gebruik ('ready to eat'- en 'eat me'-concepten), maar ook een lekkere smaak en een hoge voedingswaarde (met veel vitamines en antioxidanten) hebben. Om aan deze behoeften te kunnen voldoen, zal de huidige organisatie van de versketen moeten veranderen.

Kwaliteitsbeoordeling

Het waarborgen van de kwaliteit van een versproduct begint bij het kweken, produceren en selecteren van goede kwaliteitsproducten. Wageningen Food & Biobased Research biedt kwaliteitsbeoordelingen aan voor de verschillende fases van de versketen: kweker, transport en winkel. Maar ook op verschillende niveaus: eetbaarheid, voedingskwaliteit en externe en interne kwaliteit. De houdbaarheid van een versproduct kan verlengd worden door op het moment van de oogst de optimale rijpheid (bijvoorbeeld op basis van het gehalte aan droge stof, de Brix-waarde, kleur, vorm, etc.) met behulp van destructieve en niet-destructieve technieken te beoordelen en gedurende de hele productieketen de kwaliteit te controleren. Als het product de juiste kwaliteit heeft voor een bepaalde doelmarkt, dan gaat er uiteindelijk minder product verloren.

Kwaliteitsbehoud in de gehele productieketen

In  het onderzoek richten wij ons op de oorspronkelijke kwaliteit en de kwaliteitsontwikkeling gedurende de gehele productieketen. Dit doen we door onze fysiologische en technologische kennis over naoogst op een slimme manier in te zetten om zo alle belangrijke spelers binnen de keten tevreden te stellen (kwekers, winkeliers en consumenten).

Wageningen Food & Biobased Research biedt betrouwbare advisering en technologie├źn voor de beoordeling van:

  • de algemene productkwaliteit, met destructieve en niet-destructieve technieken (bijv. colorimeter, NIR, stevigheid);
  • ziektes, zowel extern als intern;
  • de smaak en voedingswaarde (bijv. aromaprofielen op basis van GC-MS-metingen en sensorische panels; vitamine C, vaststelling van antioxidanten, etc.);
  • de startkwaliteit van producten d.m.v. biomarkers (op verschillende celniveaus: genen, eiwitten en metabolieten).

Wageningen Food & Biobased Research heeft met succes een groot aantal soorten fruit, groenten en sierplanten beoordeeld.