AGF producten

AGF producten

Kennis over de verschillende oorzaken van kwaliteitsverlies bij groenten, fruit en aardappelen na de oogst leggen de basis voor nieuwe strategieën voor behoud van kwaliteit.

Het onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gericht op optimalisatie en voorspelling van de kwaliteit in de keten. Dit leidt tot een betere (gewenste) kwaliteit van AGF-producten en minder uitval in de keten. We bepalen onder andere de optimale bewaarcondities, verpakkings- en logistieke concepten en leggen de relatie met de specifieke eigenschappen van verschillende productsoorten en rassen. Ook ontwikkelen we kwaliteitsverliesmodellen, die worden ingezet om het verloop van kwaliteit in de afzetketen te voorspellen.

Kwaliteit van AGF-producten wordt onder andere bepaald door de uiterlijke, sensorische en nutritionele eigenschappen. Om de impact van verschillende bewaar- en logistieke scenario’s te bepalen meten we diverse kwaliteitskenmerken. Wageningen Food & Biobased Research beschikt over een team van productdeskundigen voor de bepaling van uiterlijke kenmerken en maakt gebruik van uiteenlopende apparatuur voor meten van productkenmerken zoals stevigheid, kleur, smaak (suiker, zuur), aroma (gasvormige aromastoffen) en inhoudstoffen (bijvoorbeeld antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels).

Nieuwe strategieën in groente, fruit en aardappelen

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt nieuwe concepten voor bewaring, verpakking en transport. Bij het ontwikkelen van deze concepten is het begrijpen van het proces van kwaliteitsverlies essentieel. Met onze ‘Dynamic control systems’ kunnen we bijvoorbeeld fruit bij een lager zuurstof niveau bewaren en zodoende kwaliteitsverlies en energiegebruik minimaliseren en houdbaarheid verlengen. Verpakkingen kunnen nog meer dan reeds het geval is afgestemd worden op de behoefte van een product. Wij helpen bedrijven bij het verlengen van de houdbaarheid en het beperken van de uitval door advies te geven over diverse type verpakkingsmaterialen. 

Daarnaast kunnen we met onze kennis de transportafstanden van AGF-producten verlengen door bijvoorbeeld gebruik te maken van andere transportmodaliteiten (truck, trein, vliegtuig, boot). Een ander voorbeeld is het gezamenlijk vervoeren van een mix van producten, waardoor het totale kwaliteitsverlies wordt geminimaliseerd als ook de transportbewegingen worden verminderd.

Ontwikkelingen in aardappelen, groente en fruit

Wageningen Food & Biobased Research is in bezit van moderne analyse apparatuur. Hiermee kunnen we fundamenteel de ‘werking’ van een AGF-product analyseren. Dit opent nieuwe manieren om de kwaliteit van een product vroegtijdig inzichtelijk te krijgen. Ook de combinatie van teelt informatie met informatie na de oogst biedt nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit te voorspellen, waardoor het bedrijfsproces hierop aangepast kan worden. Food & Biobased Research loopt met deze innovatieve aanpak voorop in de sector van aardappelen groente en fruit.

Projecten

Downloads