Koeltransport

Hoe kunnen op een energiezuinige manier temperatuur, vocht en gascondities tijdens transport optimaal beheerst worden? Wageningen Food & Biobased Research heeft veel kennis en ervaring in het optimaliseren van koeltransport.

De vraag naar duurzaam transport in alle schakels van de koudeketen stijgt. Belangrijke vraagstukken daarbij zijn de reductie van energiegebruik en het verbeteren van klimatisering met als doel houdbaarheidsverlenging, en zodoende reductie van voedselverspilling. Wageningen Food & Biobased Research kan hier een significante bijdragen aanleveren. We hebben kennis en expertise over iedere vorm van geconditioneerd vervoer te land, te zee en in de lucht. Bij het oplossen van deze vraagstukken zoeken we steeds weer de samenwerking met stakeholders wereldwijd en benutten we onze multidisciplinaire kennis over koeltransport.

Testfaciliteit geconditioneerd vervoer

Ons erkende ATP teststation (groot genoeg voor complete opleggers) met bijbehorende meetapparatuur geeft ons een unieke basis voor het verrichten van metingen aan koeltransportmaterieel. Hiermee verbeteren we de klimatisering tijdens transport en/of reductie van brandstofgebruik. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkelde besturingsmethode (Quest II) voor het koelen van reefer containers. Deze methode reduceert het energieverbruik van deze containers tot 65%. Ook hebben we middels modelberekeningen en klimaatkamertests bijgedragen aan de verbetering van een geïsoleerde luchtvrachtcontainer met droogijs als bron van koude. Andere voorbeelden zijn:

  • isolatiewaardemetingen en infraroodthermografie aan diverse tankcontainers;
  • monitoring van transportcondities (temperatuur, luchtvochtigheid, koolzuur, zuurstof, ethyleen en analyse daarvan;
  • ontwerpen en testen van geïsoleerde boxen met passieve koeling (PCM koelelementen);
  • verbetering van ontdooiregelingen;
  • verbetering van vochtbeheersing.

Ontwikkelingen in klimaatbeheersing

Nieuwe generatie koeltransporttechnologie, bijvoorbeeld multitemperatuur transport in meerkamervoertuigen, ‘low noise’ koelmachines, geven nieuwe R&D vraagstukken. Wij helpen u graag met het oplossen van deze vraagstukken.

Cursus

Bent u op zoek naar basiskennis op het gebied van koeltechnologie? Lees hier meer over de cursus Koeltransporttechnologie.

Product of service

Projecten