Sierteelt

De kwaliteit van bloemen en planten is een belangrijk koopargument van consumenten. Al meer dan 20 jaar doet Wageningen Food & Biobased Research onderzoek naar de kwaliteit van producten in de sierteeltketen.

Om sierteeltproducten van goede kwaliteit bij de consument te krijgen zijn drie aspecten belangrijk in de sierteeltketen: goed uitgangsproduct, transport onder optimale omstandigheden en juiste behandeling na transport. Bij een goed uitgangsproduct hoort de voorbereiding voor de soms lange weg van producent naar consument. Bloemen en planten worden na de oogst geschikt gemaakt voor transport door onder andere voorkoelen, watertoevoeging of bescherming tegen bacteriƫn en schimmels die onderweg hun pad kunnen kruisen. Om sierteeltproducten optimaal te transporteren met behoud van kwaliteit en houdbaarheid ontwikkelt Wageningen Food & Biobased Research maatregelen en protocollen.

Optimale transportcondities

De optimale transportcondities kunnen voor verschillende groepen sierteelproducten zoals bloemen, planten, bollen, stek, plantgoed en bomen zeer verschillen. De stelregel is bloemen bij lage en planten bij gematigde temperaturen. Maar wat zijn de uitzonderingen? Hoe lang kunnen soorten transport aan? Biedt transport onder controlled atmosphere (CA) uitkomst? Welke verpakking past het best in een sierteeltketen? Welke planten kun je zo verpakken dat ze hun eigen klimaat regelen? Hoe kun je bescherming bieden tegen schimmels? Wageningen Food & Biobased Research heeft veel kennis en ervaring in huis om deze vragen te beantwoorden. Maar is ook altijd op zoek naar innovaties waar de sierteeltsector voordeel uit kan halen.

Kwaliteit en houdbaarheid

De consument koopt alleen bloemen en planten van goede kwaliteit en met voldoende houdbaarheid. Daarom volgt na transport over zee, door de lucht, per truck of trein nog een belangrijke laatste stap in de keten: de behandeling van sierteeltproducten na transport. Wageningen Food & Biobased Research doet onderzoek naar de juiste behandelmethode van bloemen en planten, zodat de sierteeltproducten bijkomen van de lange reis en consumenten tevreden zijn over het product.  Zo brengen Hollandse tulpen al in januari lente in New York, mede dankzij de kennis van Wageningen Food & Biobased Research na een optimaal transport over zee en een juiste behandeling daarna. En genieten Nederlandse consumenten van bloemen en planten uit het Westland of Zuid-Amerika, mede door kennis en onderzoek van Food & Biobased Research.

Downloads