Vision gestuurde robotica

Dankzij geavanceerde methoden voor beeldverwerking en robotisering kunnen bedrijven in de agrofoodsector veel besparen op arbeidsintensief en tijdrovend handwerk.

Terwijl robots in de auto-industrie gemeengoed zijn, wordt er in de agrofoodsector nog veel handwerk verricht, omdat voedselproducten een grote variëteit hebben: geen appel is exact gelijk aan een andere. Dit maakt het lastig om producten sensorisch door robots te laten analyseren en het handwerk in agrofoodprocessen te vervangen.

Pick and place van trostomaten

Wageningen University & Research en Lacquey BV ontwikkelden binnen het EU-project PicknPack een volledig geautomatiseerde oplossing om trostomaten uit oogstkratten te grijpen en de tros in een verpakking te plaatsen. Op basis van camerabeelden analyseren we de trossen en bepalen we de 3D-grijppunten en -oriëntaties van de robot.

Bekijk de video

Stek van rozen steken

Wageningen Food & Biobased Research heeft ook technologie ontwikkeld om de snijpunten van rozen te bepalen voor het geautomatiseerd steken van stekken. Dit gebeurt op basis van een 3D-reconstructie van de rozentakken. Op basis van de snijpunten sturen we de robot aan om een stek te steken.

Bekijk de video

Tomatenstekjes sorteren

Een derde voorbeeld is het sorteren van tomatenstekjes. Met behulp van meerdere camera’s maken we een 3D-analyse van de structuur van de plant, waarna we de kwaliteit kunnen bepalen en de plantjes automatisch op kwaliteit kunnen sorteren.

Bekijk de video