Informatiemanagement Food & Biobased Research

Slimme ICT-oplossingen in voeding en gezondheid

Van risico-inventarisatie tot voedingsadvies. Wereldwijd komt er, dankzij nieuwe onderzoekstechnieken en digitale media, steeds meer informatie over voeding en gezondheid beschikbaar. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt slimme ICT-oplossingen waarmee voedingsmiddelenbedrijven, voedingsonderzoekers en consumenten optimaal profiteren van deze kennis.

Voedingsinformatie

Hoe weet een bedrijf welke voedselveiligheidsrisico’s zich voordoen? Op welke studies en Big Data kan een voedingsonderzoeker voortbouwen in zijn werk? Hoe komt een consument aan betrouwbaar voedingsadvies dat aansluit bij zijn persoonlijke situatie? Zowel voor bedrijven, onderzoekers als consumenten is het een hele kunst om op internet de informatie te vinden die ze nodig hebben. Wageningen Food & Biobased Research maakt het genereren, selecteren, interpreteren en communiceren van data een stuk gemakkelijker. Mensen zijn zo beter in staat weloverwogen beslissingen te nemen, of het nu gaat om een bedrijfsstrategie, een onderzoek of gezond leven. Wij werken bijvoorbeeld aan ICT-systemen waarmee bedrijven slim kunnen zoeken naar voedselveiligheidsrisico’s en ontwikkelen toepassingen waarmee onderzoekers hun kennis kunnen delen met vakgenoten. Ook leveren wij de kennis die nodig is voor de bouw van apps die consumenten persoonlijk advies geven over gezond leven.

Voeding, consument en ICT

Wageningen Food & Biobased Research hanteert een unieke, integrale aanpak: wij koppelen onze kennis over voeding en consumentengedrag aan state-of-the-art ICT-expertise, bijvoorbeeld op het gebied van semantische technieken en ontologievorming. Wij onderzoeken hoe consumenten producten kopen, eten en bereiden en hoe je achter hun persoonlijke voorkeuren komt. En wij begrijpen als geen ander hoe je informatie op een aantrekkelijke, toegankelijke manier presenteert - aan bedrijven, onderzoekers en consumenten. 

Wij hebben in de afgelopen tien jaar diverse organisaties ondersteund bij het oplossen van vraagstukken rond ICT en voeding.

Voorbeeldprojecten