Farma en cosmetica

De farmaceutische en cosmetische industrie zijn voortdurend gericht op het ontwikkelen van nieuwe concepten en producten. Biobased producten en componenten hebben specifieke functionaliteiten en eigenschappen. Ze kunnen hierdoor interessante mogelijkheden bieden voor deze industrieën.

De farmaceutische en cosmetische industrie zijn gespecialiseerde markten, waarin hoogwaardige producten centraal staan. Wettelijke bescherming van gegevens, kwaliteit en veiligheid staan centraal in de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten. Biobased producten en componenten en productieprocessen, bijvoorbeeld op microbiële en enzymatische basis, bieden interessante mogelijkheden voor deze markten. Wageningen Food & Biobased Research heeft veel ervaring met de ontwikkeling van biobased producten en met de scheidingstechnieken, fermentatietechnologie, biokatalysatoren en nieuwe functionele ingrediënten die nodig zijn voor het productieproces in zowel de farmaceutische als cosmetische industrie.

Farma

Wageningen Food & Biobased Research beschikt over een verscheidenheid aan technologieën en onderzoeksfaciliteiten die worden ingezet voor ontwikkelingen op farma-gebied. Zo kunnen we  ingrediënten van niet-dierlijke oorsprong produceren, alternatieve toedieningsvormen ontwikkelen en  synthese op basis van petrochemische  grondstoffen vervangen door katalytische, microbiële of enzymatische synthese.

Een breed scala aan analytische apparatuur en technologieën staat ter beschikking:

  • controlled release technologie / (micro)encapsulatie
  • extrusie t.b.v. menging en extractie van ingrediënten
  • scheidingstechnologie
  • screening en selectie van productie-organismen
  • fermentatietechnologie voor de synthese van biofarmaceutica en andere ingrediënten
  • (ontwikkeling van) (bio)katalysatoren t.b.v. de productie van chirale verbindingen, bouwstenen en eindproducten

Cosmetica

Samen met de cosmetische industrie werken we aan innovatieve ingrediënten en producten die gebaseerd zijn op natuurlijke grondstoffen. We zetten onze kennis op het gebied van anti-oxidanten, oppervlakte actieve stoffen, emulgatoren, verdikkingsmiddelen en kleurstoffen in om nieuwe cosmetische producten te realiseren.

Verschillende technologieën worden toegepast in onze laboratoria:

  • Innovatieve scheidingsmethoden voor natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige oliën, eiwitten en geurstoffen die voor een hoger rendement zorgen
  • Controlled release systemen om de werking van actieve en/of vluchtige componenten te verbeteren
  • Productie van (nieuwe) functionele ingrediënten met behulp van enzymen of micro-organismen (bijvoorbeeld collageenachtige verbindingen of actieve ingrediënten tegen verouderingsverschijnselen)

De verpakking is een belangrijk aspect bij cosmetica. Ook hier bieden biobased producten interessante mogelijkheden: denk aan biologisch afbreekbare en biobased verpakkingen, maar ook verpakkingen met een ingebouwde functie die houdbaarheid van producten verlengt.