Voorbehandeling biomassa

Voorbehandeling (ook wel ‘pretreatment’ genoemd) is een belangrijk onderzoeksonderwerp voor Wageningen Food & Biobased Research. Biomassa bestaat uit allerlei waardevolle componenten zoals suikers, eiwitten, vetten en lignine. Met voorbehandelingsmethoden kunnen we biomassa zo ontsluiten dat het gemakkelijker is om volgende processtappen uit te voeren.

Van voorbehandeling naar bouwstenen

Met voorbehandeling kunnen we biomassa ontsluiten met mechanische, thermische en chemische processen. Het is vaak de eerste stap in het proces van bioraffinage. Dankzij voorbehandeling kunnen we processen als enzymatische hydrolyse en fermentatie sneller, efficiënter en goedkoper uitvoeren. Wageningen Food & Biobased Research doet uitgebreid onderzoek naar de verschillende technieken van voorbehandeling en past deze toe in bioraffinageprocessen. Zo ontwikkelen we uit biomassa bouwstenen voor biobased materialen, brandstoffen en chemicaliën.  

Onze voorbehandelingsmethoden

Wageningen Food & Biobased Research kan, afhankelijk van het gewenste hoofdproduct, verschillende voorbehandelingsmethoden toepassen:

  • Mechanische voorbehandeling
  • Alkalische voorbehandeling
  • Zure voorbehandeling
  • Voorbehandeling met b.v. ethanol of azijnzuur (‘organosolv’)
  • Gecombineerde sacharificatie en fermentatie (SSF)

Een voorbeeld van een geslaagd voorbehandelingsproces was de productie van bio-ethanol uit tarwestro dankzij het isoleren van polymere suikers tijdens de voorbehandeling. Wageningen Food & Biobased Research heeft uitgebreide onderzoeksmogelijkheden en kennis in huis om de effecten van diverse voorbehandelingsmethoden voor u te testen en zo inzicht te geven in de duurzame keten: van biomassa naar eindproduct.

Publicaties