WUR's MINIScreen-aanpak: versnelde ontwikkeling van plantaardige producten

WUR's innovatieve MINIScreen helpt de levensmiddelenindustrie om plantaardige producten te optimaliseren door een slimme en efficiënte toepassing van fermentatietechnologie. Dankzij deze high-throughput benadering kunnen producenten op maat gemaakte fermentatieoplossingen ontdekken voor een optimale smaak, textuur en houdbaarheid. Zo kunnen ze meer diverse en betere plantaardige voedingsmiddelen op de markt brengen.

Wat is MINIScreen?

WUR's MINIScreen (Matrix INteractIon Screening) is een snelle en efficiënte screeningmethode die de ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen mogelijk maakt door gebruik te maken van een miniversie van het product. Deze aanpak helpt producenten van plantaardige producten in specifieke contractonderzoeksprojecten bij het screenen op verbeteringen door middel van fermentatie, rechtstreeks in de desbetreffende productmatrix. Met behulp van MINIScreen kunnen nieuwe innovatieve producten worden ontwikkeld in een relatief korte tijd, met verminderde risico's en een optimaal gebruik van middelen.

Onze methode om uw R&D risicoloos te maken:

De MINIScreen-benadering kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden die resulteren in verbeterde prestaties en een verbeterde algehele kwaliteit van plantaardige producten: 

1)     De juiste a) smaak en b) structuur (textuur) leveren via screening voor:

a.     fermentatieculturen en -omstandigheden die gewenste bestanddelen produceren, de functionaliteit verbeteren of ongewenste aspecten verwijderen, bijvoorbeeld beperken van smaakfouten

b.     fermentatieculturen en -omstandigheden die resulteren in betere crosslinking-eigenschappen van eiwitten als gevolg van proteolytische activiteit of door de productie van polysacchariden

2)     Clean label-oplossingen die resulteren in veilige en/of nutritioneel verbeterde voedingsmiddelen via bijv. screening op fermentatieomstandigheden die leiden tot een langere houdbaarheid, een hoger vitaminegehalte (bijv. B12) of voedingsmiddelen die minder natrium nodig hebben door umami-verbindingen te produceren.

De innovatieve MINIScreen-aanpak is het resultaat van de uitgebreide kennis, ruime ervaring en nieuwste technologieën op het gebied van voedselformulering, fermentatie en screeningmethoden die beschikbaar zijn bij Wageningen Food & Biobased Research. Deze unieke combinatie, verwerkt in onze MINIScreen-aanpak, maakt een snellere screening mogelijk dan de traditionele ontwikkeling van nieuwe producten, met minder middelen. Hierdoor worden enkele van de risico's verminderd die verbonden zijn aan het uitdagende ontwikkelingsproces van nieuwe plantaardige voedingsmiddelen.