Gezondheidseffecten van eiwit

Eiwitten zijn primaire bouwstoffen voor de mens en de behoefte aan eiwit verschilt per persoon. Baby’s en kinderen hebben een volwaardige voeding nodig om te kunnen groeien, terwijl ouderen en topsporters baat hebben bij extra eiwit. Eiwitten kunnen ontstekingen remmen of juist mogelijk gevaarlijke allergische reacties uitlokken. Wageningen Food & Biobased Research biedt bedrijven de kennis, inzichten en tools om producten op maat te ontwikkelen met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten.

Eiwit voor kinderen, ouderen en topsporters

Hoe draagt eiwit bij aan spierbehoud bij ouderen? Welke eiwitten zijn het meest geschikt om het herstel na sporten te bevorderen? Veroorzaakt insecteneiwit allergie bij kleine kinderen? Producten ontwikkelen voor speciale doelgroepen brengt heel wat vragen met zich mee. Wageningen Food & Biobased Research helpt eiwitleveranciers en voedingsmiddelenbedrijven de gezondheidseffecten van eiwitten te begrijpen en wetenschappelijk te onderbouwen, en producten te ontwikkelen afgestemd op de behoeftes van de doelgroepen waarop zij zich richten. Dit vergroot de kans dat nieuwe eiwitten en eiwitrijke producten worden goedgekeurd door de autoriteiten en tevens de kans op succes in de markt.

Van literatuuronderzoek tot klinische studie

Van literatuuronderzoek, biochemische analyse en humane interventiestudie tot wetenschappelijk onderbouwd novel food dossier: Wageningen Food & Biobased Researh is voor bedrijven een betrouwbare en internationaal erkende partner bij de ontwikkeling van eiwitten en eiwitrijke producten. Onze experts doen al jaren klinisch onderzoek bij speciale doelgroepen als ouderen, topsporters en kinderen. Ze bestuderen hierbij de allergeniciteit, biobeschikbaarheid en biologische activiteit van eiwitten – factoren die van invloed zijn op bijvoorbeeld honger en verzadiging, darmgezondheid en hartgezondheid.

Voedingsdeskundigen en fysiologen werken in Wageningen nauw samen met product- en procestechnologen gespecialiseerd in eiwitten.

Sustainable future proteins

Inzicht krijgen in de voedingswaarde en biologische activiteit van eiwitten afkomstig van duurzame bronnen als insecten, peulvruchten en micro-organismen. Dat is het doel van Sustainable Future Proteins (2016-2019), een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, het Utrechts Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen, technologieleveranciers en voedingsmiddelenbedrijven. Het project levert onder meer een toolbox op waarmee snel en efficiënt te beoordelen is in hoeverre duurzame eiwitten minder duurzame opties in een product of voedingspatroon kunnen vervangen.

Een innovatief, wetenschappelijk onderbouwd programma ontwikkelen waarin ouderen regelmatig krachttraining doen en hierop afgestemde eiwitrijke voeding krijgen voorgeschoteld. Dat is het doel van ProMuscle in de Praktijk (2016-2019), een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, de Alliantie Voeding Gelderse Vallei en een aantal voedingsmiddelenbedrijven en zorgverzekeraars.

Meer weten?

Eiwitrijke producten met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten ontwikkelen voor ouderen, kinderen en andere speciale doelgroepen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.