Vrouw controleert houdbaarheidsdatum

Micro-organismen in de Voedselproductie

De rol van micro-organismen in de voedselproductie is tweeledig: ze kunnen positieve effecten hebben maar ook schadelijk zijn. Ze worden gebruikt in fermentatieprocessen van voedingsmiddelen en ingrediënten. Tegelijkertijd vormen de groei van en verontreiniging met bederf veroorzakende en ziekteverwekkende micro-organismen een belangrijke oorzaak van voedselverlies en zelfs ziekten.

Natuurlijke conserveringsmiddelen en duurzame verwerkingsmethoden

In reactie op het toegenomen bewustzijn onder consumenten over de samenstelling en herkomst van voedingsmiddelen, zoeken voedingsproducenten nu naar natuurlijke conserveringsmiddelen en duurzamere verwerkingsmethoden. Fermentatie is zo oud als de mensheid zelf en inmiddels is dit proces doorontwikkeld tot een geavanceerde technologie. Met fermentatie wordt tegenwoordig niet alleen de houdbaarheid van bederfelijke etenswaren verlengd, maar er kunnen ook unieke smaken, texturen, conserveringsoplossingen en voedingsprofielen worden gecreëerd, maar dan op een natuurlijke manier.

Microbiële procesoptimalisatie met behulp van fermentatie

Wageningen University & Research loopt voorop wat betreft de optimalisatie van microbiële processen en productie op basis van fermentatie. We zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van antimicrobiële stoffen, conserveringsoplossingen en microbiële innovaties gericht op de productie van veilige en smaakvolle voedingsmiddelen. Wageningen Food & Biobased Research beschikt over de expertise om de veiligheid en houdbaarheid van bestaande en nieuw ontwikkelde voedselproducten te waarborgen.

Met moderne faciliteiten waar we op laboratorium- en pilotschaal testen uitvoeren en geavanceerde technologieën zoals ultrahogedruk- en spanningspulstechnologie, streeft Wageningen Food & Biobased Research ernaar oplossingen te bieden die de voedselproductienormen herdefiniëren.

Voorbeelden

ALL-INFORMED project

Meer weten?

Heeft u interesse? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.