Kwaliteitsbeheersing tijdens bewaring en transport

Kwaliteitsbeheersing tijdens bewaring en transport

Optimale condities tijdens bewaren en transport vergroten de kans dat een product in goede staat bij de consument terecht komt. Ze brengen ook een lager energieverbruik, minder uitval in de keten en kostenbesparingen met zich mee. Wageningen Food & Biobased Research geeft bedrijven praktisch toepasbaar advies in het optimaal inzetten van conditioneringsinstallaties en doet onderzoek naar nieuwe bewaarsystemen.

Energiezuinig koelen

Hoe creëer je met kleine investeringen optimale bewaarcondities? Welke koelmethoden brengen de laagste milieubelasting met zich mee? Fruit-, koel- en transportbedrijven willen verduurzamen, maar zonder concessies te doen aan de productkwaliteit. Wageningen Food & Biobased Research adviseert bij de aanschaf en installatie van bewaarsystemen, en bij het gebruik en onderhoud ervan: van het bepalen van de gewenste producttemperatuur bij belading tot het ontwerp van bewaarsystemen die werken op duurzame energie.

Meest veelzijdige onderzoeksfaciliteit

Wageningse experts verdiepen zich al ruim tachtig jaar in het meten van kwaliteit en het verlengen van de houdbaarheid van versproducten. De expertise loopt uiteen van naoogsttechnologie en robotica & computer-vision-technieken tot bewaren, agrologistiek en verpakken. Onderzoek vindt plaats in ‘s werelds meest veelzijdige onderzoeksfaciliteit voor naoogsttechnologie en agrofood-robotica. Elke vraag over bewaren en transport van versproducten is hier op zowel grote schaal (denk aan een klimaatcel waar een vrachtwagen in past) als kleine schaal (mini-klimaatcellen voor enkele producten) te bestuderen.

Kwaliteitsverbetering en duurzaam koelen

De kwaliteit van groente en fruit door de keten heen verbeteren is het doel van het project Fresh on Demand. Wageningse experts werken hiervoor samen met bedrijven aan een slim gebruik van (kwaliteits)informatie uit verschillende schakels in de keten. In het project ZoCool! is een regelsysteem ontwikkeld die zonne-energie maximaal benut ten behoeve van het koelen van versproducten. Dit systeem kan met een beperkte investering het koelingsproces duurzamer maken, het koelvermogen verhogen en de kwaliteit van de koeling van de versproducten behouden. De koelinstallatie kan rustig en stabiel bedreven worden, ondanks de aanwezigheid van pieken en dalen in de koudevraag en zonne-energie aanbod.

Meer weten?

Energiezuinig en onder optimale condities bewaren? Wageningen Food & Biobased Research geeft praktisch, wetenschappelijk onderbouwd advies. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.