Veilige en duurzame vervangers voor zeer zorgwekkende stoffen

Veilige en duurzame vervangers voor zeer zorgwekkende stoffen

De vraag naar veilige en duurzame alternatieven voor zeer zorgwekkende stoffen stijgt snel. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt volwaardige alternatieven op basis van biomassa, die onschadelijk zijn voor mens en milieu.

De maatschappij en de industrie willen veilige alternatieven voor ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS). Eindgebruikers vragen om stoffen zonder risico’s voor mens en omgeving en de EU dringt het gebruik van ZZS sterk terug. Voorbeelden van ZZS zijn broomhoudende brandvertragers, ftalaat-weekmakers, oplosmiddelen, antibacteriële middelen, parabenen en UV-stabilisatoren. Ook sommige bulkchemicaliën, zoals fenol en isocyanaten, staan te boek als ZZS.

Nieuwe groene routes

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt samen met industriële partners alternatieve chemicaliën voor ZZS die duurzaam te produceren zijn uit biomassa en die safe by design zijn. Met onze kennis, expertise en onderzoeksfaciliteiten ontwikkelen we hiervoor nieuwe, groene routes. Hiermee bieden we bedrijven zeer interessante opties om ZZS te vervangen. We zijn actief in synthese, chemische karakterisering en evaluatie van alternatieve chemicaliën. Daarbij screenen we niet alleen de technische functionaliteiten, maar brengen we in een vroeg stadium ook potentiële schadelijke effecten in kaart. Dit laatste doen we samen met derden of andere instituten binnen Wageningen University & Research.  

Van tweecomponentenharsen tot weekmakers

In diverse projecten ontwikkelen we technologieën voor duurzame chemicaliën die veilig zijn voor producenten, werknemers en consumenten:

Snelle omslag mogelijk

Er zijn veel opties beschikbaar om de lange lijst ZZS te vervangen door veilige, duurzame alternatieven. Samen met Wageningen Food & Biobased Research is een snelle omslag mogelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek. We bespreken graag de mogelijkheden met u. 

Meer weten?

Heeft u interesse en wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.