Project

B-TWELVE Insight

Dit project heeft als doel om plantaardige vleesalternatieven te ontwikkelen met vitamine B12 en een vlezige smaak door middel van fermentatie.

In de afgelopen decennia is de wereldbevolking exponentieel gegroeid en zijn de inkomensniveaus gestegen, wat heeft geleid tot een toename van de wereldwijde vleesconsumptie. Vlees is een belangrijke eiwitbron in het menselijk dieet, maar om de impact op de menselijke gezondheid, het milieu en de samenleving te verminderen, is een vermindering van de vleesinname door consumptie van meer plantaardige eiwitbronnen wenselijk. Obstakels voor een grotere acceptatie van vleesvervangers door consumenten zijn de beet en structuur, het ontbreken van essentiële micronutriënten en de niet-vlezige smaak.

Fermentatie biedt een uitstekende techniek om te voldoen aan de vraag naar nutritionele, gezonde en aantrekkelijke eiwitproducten die duurzaam worden geproduceerd.

Doel van dit project

Dit project beoogt de ontwikkeling van nieuwe plantaardige eiwitrijke vleesalternatieven door het gebruik van fermentatie met speciale aandacht voor de in situ productie van vlees-gerelateerde vitamines en vleesachtige smaken en nieuwe potentiële bronnen van eiwitrijke planten. Om de acceptatie van plantaardige alternatieven voor vlees te vergroten, zullen we in dit project de volgende drie uitdagingen voor fermentatie aanpakken:

  • de productie van vlezige smaken,
  • verrijking van plantaardige eiwitbronnen met vitamine B12, en
  • het gebruik van nieuwe eiwitrijke plantenbronnen voor vitamine B12 verrijkte-tempeh-alternatieven en bijproducten uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Verwachte resultaten

De projectresultaten zullen naar verwachting een impact hebben op de samenleving door het aanbieden van nieuwe fermentatieprocessen voor alternatieven voor plantaardig vlees, het aanbieden van innovatieve oplossingen om de vleesconsumptie te verminderen en de milieu impact van de agrovoedingsindustrie te verminderen. Het project biedt fundamenteel inzicht in de vereisten van food-grade co-culturen en bacteriën voor een effectieve fermentatie van nieuwe plantaardige eiwitten. Daarnaast zullen adaptieve evolutiebenaderingen worden gebruikt om de co-cultuurprestaties te verbeteren.