Nieuws

Klokhuis interviewt Toine Timmermans over voedselverspilling

Gepubliceerd op
12 januari 2017

Het NTR-programma "Het Klokhuis" heeft Toine Timmermans geïnterviewd over voedselverspilling. In het jeugdprogramma trad Timmermans op als "verspillingsdeskundige". De Verspillingsfabriek De Verspillingsfabriek (waar producten verwerkt worden die anders zouden worden weggegooid) komt ook aan bod in het item.

Aan het begin van het item vertelt Timmermans over de top drie van meest weggegooide etenswaren: 1. Groente en fruit, 2. Brood, en 3. Zuivelproducten. Ook geeft hij aan dat ongeveer 20% van het eten achterblijft bij de boeren omdat het qua vorm of kleur niet aan de norm van supermarkten voldoet. Nog eens 30% blijft achter bij horeca, restaurants, buffetten.

Maar de grootste voedselverspillers zijn wij als consumenten: 50% van de voedselverspilling komt daar vandaan. Timmermans geeft in Het Klokhuis de tip om boodschappenlijstjes te maken, en niet met een lege maag boodschappen te doen. Op die manier koop je minder en houd je dus ook minder over.

De uitzending van Het Klokhuis duurt ongeveer een kwartier en is hier terug te zien. Toine Timmermans komt zowel aan het begin als aan het eind van de uitzending aan bod.