Nieuws

Nieuw boekje over opties om kleding beter te recyclen

Gepubliceerd op
21 april 2020

De textielindustrie behoort niet alleen tot de meest vervuilende industrieën maar ook tot de meest grondstofverspillende industrieën in de wereld. In het boekje ‘Textiles for circular fashion’ beschrijven onderzoekers Paulien Harmsen en Harriëtte Bos de haalbaarheid van verschillende routes om kleding beter te recyclen met als doel het grondstofverbruik te verlagen.

Het boekje is het eerste uit een reeks over circulaire mode. “De manier waarop mensen zich kleden zal gaan veranderen in de toekomst, zodat de hoeveelheid textielafval en het gebruik van nieuwe grondstoffen voor textiel worden verlaagd”, legt Paulien Harmsen uit. “Recycling van kleding is een klein stukje van de puzzel om de textielsector circulair te maken. Het wereldwijde volume van textielvezels en kunstvezels bedraagt ruim 100 miljoen ton per jaar. 97 procent daarvan wordt nu gemaakt uit nieuwe grondstof, 2 procent is gerecyclede grondstof uit andere industrieën en minder dan 1 procent is afkomstig van gerecycled textiel. Met dit boekje willen we laten zien wat de technische mogelijkheden zijn en welke activiteiten er al plaatsvinden om textiel te recyclen.”

Recycling van kleding is een klein stukje van de puzzel om de textielsector circulair te maken.
Paulien Harmsen, onderzoeker Wageningen Food & Biobased Research

Breed publiek

Textiles for circulair fashion is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de technologie achter de kledingproductie. De auteurs leggen allereerst uit hoe kleding uit verschillende grondstoffen wordt geproduceerd en welke eigenschappen de verschillende textielvezels hebben. Daarna beschrijven zij met welke methoden verschillende soorten vezels te recyclen zijn. In het afsluitende hoofdstuk gaan zij uitgebreider in op de opties om grote hoeveelheden textielafval uit de kledingindustrie en van consumenten te recyclen. “Niet al het textielafval kan gerecycled worden; het is met name moeilijk voor mengsels van verschillende vezels. Focus moet dan ook niet alleen liggen op recycling, maar ook op andere maatregelen om de hele textielketen te veranderen. Bij elk nieuw stuk textiel zal moeten worden nagedacht: waar ga ik het van maken en wat zijn dan de opties als het wordt afgedankt.”

Focus moet dan ook niet alleen liggen op recycling, maar ook op andere maatregelen om de hele textielketen te veranderen.

Online en op papier

Textiles for circular fashion maakt deel uit van de reeks Groene Grondstoffen, een reeks handzame boekjes waarin de verschillende terreinen van de circulaire bioeconomie worden belicht. Het boekje is online te vinden. Papieren exemplaren zijn aan te vragen bij Paulien Harmsen. We versturen deze zodra de coronamaatregelen zijn versoepeld.