Partners gezocht: veganistische en vegetarische clean-labelproducten

Project

Partners gezocht: veganistische en vegetarische clean-labelproducten

Op veel van de huidige veganistische en vegetarische voedingsmiddelen staat een lange ingrediëntenlijst met een groot aantal toevoegingen met klantonvriendelijke namen zoals methylcellulose. Bij zuivelvervangers gaat het vrijwel zonder uitzondering om zetmeel- of polysaccharidegels. In dit project wordt textuur ontwikkeld uit de van nature aanwezige onderdelen van plantaardige eiwitingrediënten, aan de hand van de inherente eigenschappen per bron en de synergetische interacties tussen bronnen.

Er is veel overlap in het consumentensegment dat op zoek is naar clean-labelproducten en naar veganistische of vegetarische producten, maar de ingrediƫntenlijst op het etiket van de huidige vervangers is veel langer dan die van de oorspronkelijke dierlijke varianten. Vleesvervangers op basis van planten bevatten vaak methylcellulose, en bij veganistische zuivelvervangers gaat het meestal om gels op basis van polysacchariden/zetmeel. De partners in dit consortium gaan samenwerken om gebruik te maken van het inherente potentieel van plantaardige ingrediƫnten voor functionaliteit en textuur.