Project

Partners gezocht: voorspellingsmodel voor het sensibiliserend vermogen van nieuwe voedingseiwitten

Producten ontwikkelen met nieuwe eiwitten? En zijn deze nieuwe eiwitten allergeen? Wageningen Food and Biobased Research start een consortium rond dit onderwerp.

Voor de duurzaamheid is het onvermijdelijk dat er in de komende jaren levensmiddelen met ‘nieuwe’, mogelijk allergene eiwitten komen, zoals nieuwe peulvruchten, insecten e.d. en daarvan afgeleide eiwitrijke producten zoals vleesvervangers. Veel van dit soort producten krijgen een warmtebehandeling. Het is bekend dat eiwitten door deze procedure immunogener worden, wat een voorfase is van mogelijke allergeniciteit en daaraan gekoppelde allergische reacties. Zoals de introductie van de kiwi in de jaren zeventig van de vorige eeuw al liet zien, is de vraag daarom niet zozeer óf er nieuwe voedselallergieën ontstaan, want dat ligt in de lijn der verwachting, maar hoe vaak zulke allergieën gaan voorkomen, hoe ernstig de bijbehorende klachten zijn, en wie  erdoor wordt getroffen/het meest gevoelig is.