Veilig zeewier om de planeet te voeden

Rond het jaar 2050 moet onze planeet ongeveer tien miljard mensen voeden. Met meer dan 800 miljoen van ons die al honger lijden, hebben we dringend antwoorden nodig op deze grote landbouwuitdaging. Zeewierteelt is wellicht een van de oplossingen.

Vervanging van dierlijke eiwitten

Het vinden van een vervanger voor dierlijke eiwitten om mensen en dieren te voeden is een van onze grootste uitdagingen. Zeewier, een ongelooflijke bron van eiwitten, aminozuren en vitamines, is een voor de hand liggende vervanging. Nori, kelp, dulse en ander zeewier worden gegeten in samenlevingen aan de kust op elk continent. En zeewier krijgt snel een reputatie als ‘superfood’, waardoor de consumptie van sushi en zeewiersmoothies enorm toeneemt.

Voedselveiligheid in het SOMOS-project

SOMOS staat voor 'Safe Production of Marine Plants and Use of Ocean Space’ en betrokken wetenschappers hopen dat overheden hun onderzoek zullen gebruiken om prioriteiten te stellen voor het bewaken van de voedselveiligheid van zeewier. Ze hopen ook dat het aanpakken van voedselveiligheidskwesties de zeewierindustrie zal helpen groeien. Hun onderzoek heeft al voordelen opgeleverd. Het heeft geleid tot bijna € 10 miljoen Horizon 2020-financiering van de Europese Unie voor vijf proefprojecten in de Noordzee - waarbij Lloyd's Register Group een actieve rol speelt in het consortium dat ze levert.

Wageningen Food Safety Research

Onderzoekers van Wageningen Food Safety Research ontdekten dat van zeewier bekend is dat het mogelijk schadelijke stoffen kan ophopen. Wanneer deze stoffen dus aanwezig zijn in de nabijheid van zeewier kunnen ze daarin terecht kunnen. Sommige gevaren die verband houden met zeewier, zoals zware metalen, kunnen aan eiwitten binden en hun fysiologische activiteit verstoren. Andere elementen zoals jodium, hoewel essentieel voor mens en dier, kunnen bij overmatig gebruik nadelige gezondheidseffecten veroorzaken.

Dit artikel is (gedeeltelijk) overgenomen uit Lloyd’s Register Foundation pagina over zeewier en het SOMOS-project.