Wetenschappelijk onderzoek Nederlands Instituut voor Voedselveiligheid

Wetenschappelijk onderzoek

Behalve het opsporen en meten van stoffen doet Wageningen Food Safety Research ook hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek.

Methode-ontwikkeling

Zo moet Wageningen Food Safety Research de beste methodes in huis hebben om stoffen in voeding en diervoeders te meten en op te sporen. We zijn dan ook voortdurend bezig om nieuwe methodes te ontwikkelen zodat we steeds meer stoffen beter, sneller en goedkoper kunnen analyseren.

Opsporen van voedselfraude

Wageningen Food Safety Research spoort ook voedselfraude op. Dat doen we bijvoorbeeld door de samenstelling van een product te bepalen maar we kijken ook naar de manier waarop een product geproduceerd is en waar het vandaan komt.

Kijken naar schadelijke effecten van stoffen op mens en dier

Om te beoordelen of een voedselproduct veilig is, onderzoekt Wageningen Food Safety Research de mogelijke negatieve effecten die stoffen en ingrediƫnten op mens en dier kunnen hebben. Dit doen we onder andere door laboratoriummodellen te ontwikkelen die de vertering, opname en giftige effecten van stoffen in ons lichaam nabootsen/meten. Zo kunnen we een goede inschatting maken van de schadelijkheid van een stof.

Veilige voedselproductie

In de landbouw en voedingssector vinden op grote schaal vernieuwingen plaats. Innovaties en veranderingen in de primaire productie maar ook bij het transport, opslag, verwerking en bereiding van diervoeders en voedselproducten. Wageningen Food Safety Research volgt deze ontwikkelingen op de voet, analyseert hun impact en draagt met haar kennis bij aan veilige voedselproductie.