Nieuws

Alternatief voor chloor bij desinfectie van water tijdens groenteverwerking

Gepubliceerd op
8 april 2021

Er zijn alternatieven voor het gebruik van chloor tijdens het desinfecteren van water bij groenteverwerking. Dit blijkt uit het proefschrift ‘Battling microbes: disinfecting water during fresh-cut lettuce processing’’ van Jen Banach. Zij promoveert vrijdag 9 april aan Wageningen University op dit onderwerp.

Beperkt onderzoek naar alternatieven

Wereldwijd wordt chloor vaak gebruikt om het water te desinfecteren tijdens groenteverwerking. Sommige Europese landen zoeken naar alternatieven voor chloor vanwege mogelijke veiligheidsproblemen, maar dit is lastig omdat er beperkt onderzoek is gedaan naar andere middelen.

Dat was voor Banach een reden om haar promotieonderzoek hieraan te wijden. Zij onderzocht de impact van het gebruik van alternatieve chemische waterdesinfectietechnieken tijdens het wassen van vers gesneden sla.

Vermindering werking schadelijke bacteriën

Uit haar onderzoek bleek dat wassen van sla in water dat gedesinfecteerd is met ontsmettingsmiddelen zoals chloordioxide en perazijnzuur de werking van schadelijke bacteriën verminderde. De mate waarin de ontsmettingsmiddelen werkzaam zijn is afhankelijk van o.a. de dosis van het ontsmettingsmiddel, de organische belasting en temperatuur van het water.

Naast analyses in laboratorium en in pilotprojecten onderzocht Banach ook de effecten van deze alternatieven vanuit een breder perspectief. Ze keek dus niet alleen naar de effectiviteit van het desinfectiemiddel maar ook naar andere zaken zoals technologische en economische aspecten, consumentenacceptatie en gezondheid.

Perazijnzuur

Uiteindelijk bleek perazijnzuur een alternatief met de juiste balans tussen veiligheid en effectieve waterdesinfectie tijdens het wassen van sla.