Nieuws

Gevaarlijke stoffen detecteren met de snuffeldrone

Gepubliceerd op
9 juli 2019

Maandag 8 juli is de snuffeldrone geïntroduceerd bij de brandweer Twente. De afgelopen 3 jaar is Wageningen Food Safety Research nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen van het sensoren pakket, zoals gister is gepresenteerd.

Het initiƫle project is gestart tussen ROBOR Electronics, Saxion Hogeschool en Brandweer Twente. Al snel werd Wageningen Food Safety Research betrokken voorde aanwezige kennis. In 2016 is een lijst opgesteld met de 20 meest gevaarlijke stoffen voor de First Responders. Op basis van deze lijst is het huidige sensoren pakket ontwikkeld. De afgelopen jaren zijn hier uitvoerig testen mee uitgevoerd en de eerste stappen gezet naar kennis vergaring. Naast de sensoren is de brandweer ook instaat om remote luchtmonsters te nemen in de lucht, die op een lab, of met de mobiele GCMS geanalyseerd kunnen worden.

Drone met sensoren

De techniek van de sensoren onder de drone laat de haalbaarheid van het concept zien. De real-time uitlezing van de sensoren op een ground-station geeft de meerwaarde van de sensoren. Op basis van de sensor data kan bijvoorbeeld besloten worden een andere route te nemen of een luchtmonster nemen. Ook voor andere toepassingen dan de brandweer is deze techniek zeer geschikt. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van emissie bij stallen of het opsporen van drugslabs.