Marsepein van echte amandelen

Wageningen Food Safety Research kan onderzoeken of de marsepein uit amandelen of ook uit andere noten/bonen bestaat door middel van DNA-analyses, en geavanceerde eiwitidentificatie.

Wageningen Food Safety Research heeft een korte studie uitgevoerd naar verschillende soorten marsepein. In het kader van het naderende sinterklaasfeest was het instituut benieuwd naar de samenstelling hiervan. Deze kan nogal variƫren wat ook gevolgen kan hebben voor de kwaliteit. Conclusie was dat alle onderzochte marsepein uit amandelen en niet uit andere noten of bonen bestaat, en dat is goed nieuws.

De onderzoekers kochten verschillende soorten marsepein bij diverse winkels. De prijzen varieerden soms tot een factor 10. Met behulp van de nieuwste analytische technieken onderzocht Wageningen Food Safety Research van zeven monsters of de marsepein uit amandelen of ook andere noten/bonen bestond. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van DNA-analyses, en geavanceerde eiwitidentificatie. Zo kan nauwkeurig worden aangegeven welke ingrediƫnten toegepast zijn in een product. Alle marsepeinsoorten bevatten amandelen. Er zouden ook andere noten en/of witte bonenmeel gebruikt kunnen zijn bij de marsepeinproductie, maar dat was dus bij geen van de onderzochte producten het geval.

Verder werd het marsepein microscopisch bekeken en deden de onderzoekers uitgebreide vetzuuranalyses om de producten onderling te vergelijken. Uit deze onderzoeken kwamen ook geen ongewone zaken naar boven. Wageningen Food Safety Research deed ook onderzoek in 17 monsters naar de geur van de marsepein en die lieten wel verschillen zien. Met name de marsepein van de lokale bakkerijen was onderscheidend ten opzichte van de winkelketens.