Nieuws

Met je smartphone speuren naar allergenen

Gepubliceerd op
11 maart 2021

Vaak staat er op de verpakking van een voedingsmiddel ‘kan mogelijk allergenen of sporen van noten bevatten’. Hoe mooi zou het dus zijn als je zelf allergenen kunt opsporen in je eten. Het proefschrift van Georgina Ross met de titel ‘From sample to smartphone; consumer-operable analytical devices for multiplex allergen detection’ is een flinke stap in de goede richting.

Ross promoveert vrijdag 12 maart aan Wageningen University & Research.

Striptest en apps

Het onderzoek van Ross gaat over de mogelijkheden om als consument allergenen op te sporen met een smartphone. Daarvoor heeft de onderzoekster een aantal zaken ontwikkeld: een apparaatje om de allergenen, uit bijvoorbeeld een koekje, vloeibaar te maken, een striptest (vergelijkbaar met een zwangerschapstest) om ze te meten, een opzetstukje voor je smartphone om de strips af te lezen en foto- plus video apps om de meting goed te kunnen beoordelen.

In het proefschrift staat onder andere hoe je de analyse van allergenen gebruiksvriendelijk kunt maken. Als de methode klaar is voor consumentengebruik zal deze snel, betaalbaar, gevoelig en eenvoudig uit te voeren zijn. Ook kunnen meerdere allergenen tegelijkertijd worden gemeten.

Smartphone peanuts met tekstblokken.JPG

Verwachting

Met het onderzoek van Ross komt de detectie van allergenen door middel van je smartphone in combinatie met slimme apps heel dichtbij. De verwachting is dat met de huidige ontwikkelingen de consument over 3 tot 5 jaar zelf allergenen kan opsporen met deze techniek.