
Thema's dierenwelzijn en gezondheid
Dierenwelzijn en gezondheid zijn belangrijk. Natuurlijk op de eerste plaats voor de dieren zelf. Maar ook veehouders en vistelers willen graag dat hun dieren een gezond en goed leven hebben. En ook consumenten vinden het belangrijk dat vlees, zuivel en eieren die ze kopen van gezonde dieren afkomstig zijn die een goed leven hebben of hadden.
Ga door naar:
Weerbare dieren bij een veranderend klimaat
Het klimaat verandert. Dieren en veehouders hebben te maken met de gevolgen van die klimaatverandering. Denk aan langere perioden van extreme droogte, hete zomers en andere extreme weersomstandigheden.
Kringlooplandbouw met robuuste dieren
De visie Waardevol en Verbonden van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is een pleidooi voor een duurzame, circulaire landbouw. In een kringlooplandbouw worden veel meer reststromen uit de voedingsindustrie tot veevoer verwerkt. Ook is het streven om meer dierlijke mest te gebruiken, zodat minder kunstmest nodig is. Maar om dierlijke mest weer optimaal op het land te kunnen benutten, zal de kwaliteit optimaal moeten zijn.
One Health: gezonde dieren én mensen
Mensen en dieren in Nederland leven dicht bij elkaar en hun gezondheid is nauw met elkaar verbonden. Denk aan zoönosen; infectieziekten die overdraagbaar van dieren op mensen zijn. Een goed begrip van deze interacties is van cruciaal belang om de gezondheid van mensen over de gehele wereld te kunnen waarborgen.
Preventieve maatregelen voor gezonde dieren
De veehouderijsector werkt aan verduurzaming en daarbij horen gezonde, robuuste dieren. Naarmate de nadruk bij diergezondheid verschuift van behandeling naar preventie, zijn minder antibiotica en overige medicijnen nodig. De experts van Wageningen Livestock Research onderzoeken verschillende aspecten van preventieve gezondheid, zoals een gezonde jeugdfase van dieren en goede voeding.
Dierenwelzijn bij het slachten
In Nederland worden meer dan 600 miljoen dieren per jaar geslacht. Het is belangrijk dat het doden van dieren gebeurt met respect voor het dier, zonder onnodige stress en lijden. Voor bedrijven is het daarnaast van belang dat slachtmethoden ook economisch haalbaar zijn. Onze experts onderzoeken welke methoden aan deze eisen voldoen.
Smart farming en dierenwelzijn
Hoe kunnen veehouders hun management baseren op het individuele gedrag van varkens, koeien of kippen en zo maatwerk leveren? Kennis over diergedrag is nodig om dierenwelzijn en diergezondheid in steeds complexer wordende houderijvormen en productieketens te blijven garanderen.
Innovatieve stalsystemen
Naast gangbare stalsystemen zien we een scala aan vaak minder intensieve, meer kleinschalige, biologische, circulaire en natuurinclusieve systemen opkomen. Dat zien we bij alle productiedieren, zoals pluimvee, varkens en runderen. Als dieren meer kans krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen, komt dat ook hun gezondheid ten goede. Ze ontwikkelen een beter afweersysteem, waardoor ze minder snel en minder lang ziek worden.
Veerkracht in de veehouderij
Veehouders doen hun best om ziektekiemen en andere gezondheids- en welzijnsproblemen buiten de deur te houden. Behalve de ‘draaglast’ van dieren blijkt ook hun ‘draagkracht’ van belang: hun autonome vermogen om met ziekten en verstoringen om te gaan. Dat noemen we veerkracht. Niet alleen een veilige omgeving, maar ook het ‘zelfregulerend vermogen’ van dieren vraagt dus om aandacht.
Een verrijkte omgeving voor dieren
Verrijking van de leefomgeving van dieren met bijvoorbeeld afleidingsmateriaal stimuleert natuurlijk gedrag en kan daarmee een positief effect hebben op hun welzijn. Die verrijking moet dan natuurlijk wél veilig zijn en aansluiten bij de behoefte van de dieren. Kippen willen bijvoorbeeld een zitstok om op te rusten en varkens wroeten en onderzoeken graag.