Pluimveestal

Kracht van koeien

Kracht van Koeien laat zien dat het wel degelijk mogelijk is: een melkveehouderij waarin de koe het goed heeft, de ondernemer loon naar werken krijgt, die het milieu ontziet en die ook nog eens tegemoet komt aan de wensen van de burger.

In de ontwerpen is het belang van al deze spelers vertegenwoordigd. Zo zorgen we ervoor dat niet zozeer de melk, als wel de melkveehouderij lekker lang houdbaar is.

Familiekudde werkt uitgangspunten uit in de praktijk

De praktijknetwerkgroep Familiekudde zet zich in voor een melkveehouderij waarin zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de koe. Dit uitgangspunt delen ze met de ontwerpen van het project Kracht van Koeien. De link is dus al snel gelegd. De ondernemers streven naar melkveehouderijsystemen waar koppels koeien in familieverband worden gehouden. Dit is goed voor de koe, want een groep met een vaste samenstelling geeft rust. Bovendien past het bij de natuurlijke omstandigheden van het dier.

De netwerkgroep ontwerpt systemen die ze op korte termijn in zijn geheel of gedeeltelijk kunnen toepassen op het eigen bedrijf. Het netwerk bestaat uit biologische, biologisch dynamische en gangbare ondernemers.

Oproep aan u!

De ontwerpen van Kracht van Koeien mogen dan nog zo mooi zijn, échte verandering gebeurt in de praktijk. Daarvoor zoeken we initiatiefrijke en eigenwijze melkveehouders en andere praktijkmensen (dienstverleners, stallenbouwers, etc.). Wij hebben op een rijtje gezet waar wij aanhakingspunten voor verandering zien.

Ontdek Het nieuwe veehouden

Heeft u ideeën over andere, nieuwe manieren voor het houden van vee? Weet u welke richting u met uw bedrijf op wilt, maar lukt het nog niet om dit in concrete stappen te vertalen? Wilt u uw bedrijf ontwikkelen op een manier die goed is voor u, uw dieren, de omgeving en de markt? Ontdek "het nieuwe veehouden".

Downloads

Kracht van Koeien - Springplank naar een duurzame veehouderij
Kracht van Koeien - Springplank naar een duurzame veehouderij

Cow Power - Stepping stones to a sustainable husbandry
Cow Power - Stepping stones to a sustainable husbandry